Διδακτική για το πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ θα δικαιολογήσει ακόμα και τη μεγαλύτερη μεταστροφή σε σε σχέση με τα όσα διακήρυττε πριν από το 2015 ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Απαντώντας στη μομφή της αντιπολίτευσης για ανηθικότητα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης είχε βγει στα κάγκελα για την ιδιωτικοποιήση της ΔΕΗ , ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στον λαό λέγοντας ότι αυτός με τη νίκη που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ενέκρινε τη στροφή στην πολιτική και τις ιδιωτικοποιήσεις. “Απορώ με το θράσος της Ν.Δ να μιλάει περί ηθικής στο συγκεκριμένο τομέα. Το σύνολο των μέτρων που πήρε η Ν.Δ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν το ενέκρινε ποτέ ο λαός. Εμείς ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς. Ασκήσαμε κριτική στη μικρή ΔΕΗ και ταυτόχρονα θέσαμε στην κρίση του λαού τις δεσμεύσεις της χώρας στη νέα συμφωνία του 2015. Όλα τα θέσαμε με σαφήνεια στην κρίση του λαού με μεγάλο κόστος το καλοκαίρι του 2015. Χάσαμε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η κυβέρνηση εξελέγη, έκανε μια συμφωνία έθεσε τη συμφωνία στην κρίση του λαού και αυτό εφαρμόζουμε τώρα” είπε ο Υπουργός βάζοντας στο τραπέζι και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υποχρεωτική αποεπένδυση από τον λιγνίτη ύψους 40% .

Υπερασπιζόμενος την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνσηη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ είναι αυτή που ακύρωσε τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις της Ν.Δ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, μικρή ΔΕΗ). Απαντώντας μάλιστα στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ξεπουλά τα ασημικά της ΔΕΗ ο Υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι ο λιγνίτης αυτός που αποτελεί το βαρύ χαρτί της ΔΕΗ, αλλά αντιθέτως οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες αερίου, οι οποίες δεν πωλούνται. “Πουλάμε τις καλύτερες μονάδες; Δεν πουλάμε καμιά υδροηλεκτρική που αυτές είναι οι καλύτερες μονάδες και αποτελούν τη βάση της κερδοφορίας. Δεν πουλάει τις μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν πολύ αποδοτικές μονάδες. Το νομοσχέδιο πουλάει δυο μονάδες λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και μία στη Μελίτη μαζί με την άδεια. Μένει στη ΔΕΗ ο Άγιος Δημήτριος και η Πτολεμαΐδα 5 η οποία με την ολοκλήρωσή της θα είναι η καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Στη συνολική εικόνα η ΔΕΗ διατηρεί ισοδυναμία αν όχι πλεονέκτημα στον λιγνίτη” είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης διέψευσε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα του κινήματος “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”. “Η πρώτη και βασική αιτία για τα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι από εταιρείες που έκλεισαν στην κατάρρευση του 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Επιπλέον 1/3 των ληξιπροθέσμων περιλαμβάνει στρατηγικούς κακοπληρωτές και εταιρείες εν λειτουργία που άφησαν τα χρέη και αυξήθηκαν. Το τρίτο κομμάτι είναι το κοινωνικό κομμάτι συν τα νοικοκυριά που με διάφορους τρόπους έχει φτιαχτεί το σύστημα ρυθμίσεων. Η ιδέα ότι ξαφνικά αυξήθηκαν τα χρέη εξαιτίας του “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” και όχι εξαιτίας της κρίσης ή στρατηγικών κακοπληρωτών απέχει από την πραγματικότητα”.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας στη Νέα Δημοκρατία το ερώτημα: “Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις του;”. Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ οι οποίοι απάντησαν : “Στον λαό να ζητήσετε συγγνώμη”. Ο κ. Σταθάκης δεν υποχώρησε και επανέλαβε ότι ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση και ότι μαζί του υπάρχει ειλικρινής και έντιμη σχέση με ανοικτό διάλογο.

Παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν αντιδράσεις από βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ ειδικά από όσους εκλέγονται σε περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες προς ιδιωτικοποίηση αυτό δεν έγινε. Ο κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος εκλέγεται στην Κοζάνη παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο φέρνει ως αποτέλεσμα τα αντίθετα από αυτά που πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ , όμως μεσολάβησε η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για περιορισμένο κακό “Δεν το κάναμε από μόνοι μας αυτό το περιορισμένο κακό.Ο ΑΔΜΗΕ , παραμένει στο Δημόσιο. Σώθηκαν τα υδροηλεκτρικά. Τι συμφωνήθηκε πέρσι; Η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού. Είναι ακόμα καλύετρη η συμφωνία με το σημερινό νομοσχέδιο” είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δημητριάδης ο οποίος εκλέγεται στην Κοζάνη παραδεχόμενος ότι ναι μεν το νομοσχέδιο προκαλεί προβλήματα αλλά μόνο σε περιορισμένες περιοχές και πως η κυβέρνηση διέσωσε τους εργαζομένους.

Καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση

Η πρώτη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου έδειξε ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί αποκλειστικά στις δικές της πλάτες για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σταθάκη και την κυβέρνηση γενικότερα καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και μιλώντας για εθνικό ξεπούλημα. Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα δια του εισηγητή της Κώστα Σκρέκα υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ιδιωτικοποίηση και θα επιβαρυνθούν οι μέτοχοι καθώς το καλό καομμάτι της ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται και δημιουργείται μια BAD ΔΕΗ με όλες τις επιβαρύνσεις.