Την επιστολή του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, προς τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος. Ο Γκιουλ αναφέρει ότι «η Ελλάδα γίνεται τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» και ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να ανακοινώσει ότι οι τρομοκράτες πραξικοπηματίες δεν θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στη χώρα μας».

Αναλυτικά:

«Οι 8 στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο ήταν ανάμεσα στους τρομοκράτες που κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σκότωσαν 251 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 2 χιλιάδες. Για τρίτη φορά έχει απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους.Έμαθα με λύπη ότι ένας από τους τρομοκράτες αφέθηκε ελεύθερος. Η γείτονας και φίλη Ελλάδα ποτέ δεν το αποδέχτηκε, δεν είδε ως νόμιμο και καταδίκασε την αθέμιτη απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία με το πραξικόπημα που έγινε ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Όμως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες και τους δίνει καταφύγιο και αυτό επισκιάζει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό που παρατηρήσαμε από την απόπειρα του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές λιμάνι εγκληματιών της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα αιμοβόρα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και συνελήφθησαν ενώ πέρασαν ή προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Η Ελλάδα είναι σαν να έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών.Θέλουμε να δούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έμειναν μόνο στα λόγια ότι θα στηρίξουν την Τουρκία που εκτέθηκε από το πραξικόπημα. Ως πρώτο βήμα να ανακοινώσει ότι οι τρομοκράτες πραξικοπηματίες δεν θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στη χώρα μας. Αναμένω να ακολουθήσετε τον δρόμο της απέλασης των τρομοκρατών οι οποίοι δεν πρέπει να προστατεύονται σε κανένα μέρος του κόσμου. Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να μην προστατεύονται οι τρομοκράτες. Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Είναι η στάση που πρέπει να έχει κάθε κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι κανένας από εμάς δεν επιθυμεί αυτό το θέμα να μείνει ως μια πληγή στους λαούς μας.»

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ασφαλές λιμάνι» για τους εχθρούς της Τουρκίας, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «έδειξε ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι για ακόμα μία φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Υπενθυμίζεται ότι, το ΣτΕ την Πέμπτη αποφάσισε ότι ο στρατιωτικός μπορεί να βρίσκεται εκτός αστυνομικού τμήματος αλλά φυλασσόμενος σε μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αίτηση για αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου.