Στην Αθήνα έφτασε σήμερα αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ.

Η επίσκεψη της Τουρκικής αντιπροσωπείας έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που είναι ανοικτή η συζήτηση για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της δίκης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη χώρα μας.Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι την τουρκική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με ομάδα εργασίας του Υπουργείου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Παπασπύρου, για ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΔΔΑΔ.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής θα δεχτεί εθιμοτυπικά τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπιλάλ Ουτσάρ».

Υπενθυμίζεται οτι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει οτι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση ως πραξικοπηματίες,μπορούν να δικαστούν από ελληνικό δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού μας Κώδικα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να κατατεθεί μήνυση εναντίον τους από τη γείτονα χώρα, η οποία θα εξεταστεί από Ελληνα δικαστικό λειτουργό. Εφόσον αυτός καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης, θα ακολουθήσει κύρια ανάκριση και έκδοση βουλεύματος. Αν είναι παραπεμπτικό, τότε θα καθίσουν στο εδώλιο.

Αυτό αναμένεται να είναι το αντικείμενο των συναντήσεων, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ήδη στη γείτονα χώρα έχει γίνει επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου.