Η επόµενη µέρα των μνηµονίων, ο ρόλος της κυβέρνησης, οι συµµαχίες αλλά και τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν για να φέρουν εις πέρας τη νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία διχάζουν την κυβέρνηση και προκαλούν ενδοκυβερνητικές κόντρες και εσωκοµµατικές τριβές στο κυβερνών κόµµα.

Στην πραγµατικότητα η διαδικασία αυτή αναδεικνύει τις διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση και στο κόµµα για το πώς πρέπει να µετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειµένου να µείνει στην εξουσία. Θα πρέπει, δηλαδή, να γίνει ένα κόµµα της ευρύτερης σοσιαλδηµοκρατίας που τα χωράει όλα ή να παραµείνει ένα αριστερό κόµµα µε τάσεις και διαφορετικές απόψεις, όπως περίπου είναι σήµερα.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Κορυφαία στελέχη αναζητούν ρόλο, ενώ σε κοµµατικό επίπεδο έχει ξεσπάσει πόλεµος χαρακωµάτων, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι βρίσκονται µακριά από τα κέντρα εξουσίας τη στιγµή που έχουν βάλει πλάτη τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόµα, ζητούµενο εµφανίζεται να είναι το πρόσωπο που θα αναδειχθεί ως το σηµαντικότερο στη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνηµόνια, καθώς το γεγονός αυτό θα σηµατοδοτήσει µε τον τρόπο του και τις διαδικασίες για τη διάδοχη κατάσταση. Με λίγα λόγια, κάποιοι δεν επιθυµούν ο Αλέξης Τσίπρας να εµφανιστεί ως ο µοναδικός σηµαντικός παράγοντας που κατάφερε το να βγει η χώρα από τα προγράµµατα.

Στη διαδικασία αυτή, ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στον πρωθυπουργό, ο οποίος το καλοκαίρι του 2015 πήρε τη µεγάλη απόφαση να συµβιβαστεί προκειµένου η χώρα να µη βρεθεί εκτός Ε.Ε. Επιθυµεί, δηλαδή, να βρεθεί µέσα στη φωτογραφία την ηµέρα που ο Αλ. Τσίπρας από το Καστελλόριζο θα σηµάνει τη λήξη της µνηµονιακής εποχής. Γι' αυτό και ο τελευταίος σχεδιάζει την αποκαθήλωσή του, καθώς οι αφορµές που του δίνονται είναι πολλές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το τελευταίο διάστηµα εµφανίζεται να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες ερήµην του Μεγάρου Μαξίµου, καθώς, όπως φαίνεται, επιθυµεί να καταγραφεί ως ο υπουργός που δροµολόγησε τις διαδικασίες για το χρέος και τη µεταµνηµονιακή εποχή της χώρας.

Όπως λέγεται, ο υπουργός Οικονοµικών φοβάται ότι στον επόµενο ανασχηµατισµό -όποτε και αν γίνει αυτός- ο πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσει, στέλνοντας έτσι µήνυµα στην κοινωνία ότι έβγαλε από την κυβέρνησή του τον υπουργό που εφάρµοσε τα µνηµονιακά µέτρα, ιδιαίτερα εάν οι εταίροι µας επιµείνουν τα µέτρα του 2019 και του 2020 να έρθουν νωρίτερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς το στέλεχος των «53+» επιθυµεί να παίξει ρόλο και την επόµενη ηµέρα των μνηµονίων. Προφανώς, λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, ο ίδιος να ήθελε να παραµείνει στη θέση του υπουργού Οικονοµικών, καθώς µέσα από το αναπτυξιακό πρόγραµµα στη συνέχεια θα µπορούσε να «ξεπλύνει» τη «ρετσινιά» του µνηµονιακού υπουργού.

Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι θα µπορούσε να διεκδικήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ µέσα από κάποια συνεργασία κατάφερνε να βρεθεί και πάλι στην εξουσία. Υπάρχει, ωστόσο, και το σενάριο που τον θέλει ακόµα και «χαλίφη στη θέση του χαλίφη», δηλαδή πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα. Το σενάριο αυτό έχει να κάνει καθαρά µε το ενδεχόµενο µιας συνεργασίας µε µικρότερα κόµµατα, τα οποία ίσως απαιτήσουν να µην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα µπορούσε να είναι ένα από τα πρόσωπα κοινής αποδοχής, καθώς σε γενικές γραµµές δεν έχει συγκρουστεί µε τους αρχηγούς των άλλων κοµµάτων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα βήµατα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειµένου η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση.  

ΑΠΡΟΣΕΚΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το γεγονός, ωστόσο, της απώλειας του Θοδωρή Μιχόπουλου, στενού συνεργάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει περιπλέξει τα πράγµατα, καθώς ο γνωστός και έµπειρος δηµοσιογράφος όχι µόνο χάρασσε πολιτική µε πρωταγωνιστή τον υπουργό Οικονοµικών, αλλά και επικοινωνούσε τα θέµατα µε τον καλύτερο τρόπο, βάζοντας συνήθως τον υπουργό στο απυρόβλητο.

Σήµερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εµφανίζεται να κάνει απρόσεκτες και αµήχανες κινήσεις, δείχνοντας ανησυχία για το µέλλον του, οι οποίες όµως δεν περνούν απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίµου. Κάποιες συγκεντρώσεις σε σπίτια µετά το Πάσχα, όπου µοναδικό θέµα συζήτησης ήταν η µεταµνηµονιακή εποχή και οι πρωταγωνιστές της, έφτασαν στα αυτιά των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν χάρηκαν και πολύ. Ο υπουργός έχει να αντιµετωπίσει και άλλο ένα σοβαρό πρόβληµα: την αποδοχή του από τα µέλη των «53+» και ιδιαίτερα από τους κοµµατικούς που ανήκουν στην τάση αυτή.

Όπως λέγεται, ο κ. Τσακαλώτος έχει χάσει την αίγλη του, καθώς τα περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα µπορέσει να διαφοροποιηθεί, δεδοµένου ότι αυτός εφάρµοσε το μνηµόνιο και τα µέτρα.

Άλλωστε στην τάση αυτή, που φαίνεται ότι αναµορφώνεται, δυναµική είσοδο έχει κάνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος µη έχοντας κυβερνητικό αξίωµα µπορεί να εκφράσει καλύτερα από πολλούς τις ενστάσεις, τις διαφορετικές απόψεις και τους φόβους των «53+».

Αυτό άλλωστε έκανε στη Βουλή, µιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πυροδοτώντας έτσι τις φήµες που τον θέλουν να αναλαµβάνει και επίσηµα την ηγεσία της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης του κυβερνώντος κόµµατος.    

Η µάζωξη σε κεντρικό ξενοδοχείο

ΟΙ «53+» αυτή την εβδοµάδα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο και συζήτησαν το κυβερνητικό µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βρέθηκαν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αν και, όπως λέγεται, και οι δύο πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις για το πώς πρέπει να κινηθούν. Άλλωστε, πώς θα µπορούσαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης να συµφωνούν µε όλα όσα ανέφερε το κείµενο που εξέδωσαν οι «53+» µετά τη συνάντηση, στο οποίο εκφράζεται η αντίθεσή τους στα «αρχηγοκεντρικά» µοντέλα; «Πρέπει η λειτουργία του κόµµατος σε όλα τα επίπεδα να αποκατασταθεί. Μόνον έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπορέσει να δώσει µε συλλογικό δηµοκρατικό τρόπο τις κρίσιµες µάχες του µέλλοντος.

Εν κατακλείδι: τα αρχηγοκεντρικά µοντέλα, καθώς και κάθε µοντέλο που τείνει προς αυτά, έρχονται σε αντίθεση µε τη φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν µας ταιριάζουν και είναι µακριά από τα οράµατά µας, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείµενο. Ακόµα, κατήγγειλαν ότι µέσα από την κυβερνητική συνεργασία υπήρξε «απορρόφηση και ταύτιση του κόµµατος µε τη συµµαχική κυβέρνηση», δηλαδή µε τους ΑΝΕΛ, ενώ έκαναν λόγο για «έλλειψη οργανωτικών στελεχών στο κόµµα», αλλά και για «κοινοβουλευτικοποίηση και ιδιοτέλειες στελεχών όλων των πλευρών, µε ατοµικές στρατηγικές και δικτυώσεις».

Μοιραία, λοιπόν, µέσα από αυτήν τη διαδικασία αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση ανάµεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και δη τους προεδρικούς και τους «53+». Οι δύο οµάδες συσπειρώνονται, καθώς όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις σε αυτό το κοµµάτι θα είναι πολλές και δύσκολες. Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της τάσης «Πλατφόρµα 2010», όπως η Ρένα ∆ούρου και ο Γιάννης Μπαλάφας, να συστρατεύονται µε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης ∆ραγασάκης εµφανίζεται να είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018