Μπορεί στη Νέα ∆ηµοκρατία να έχουν στραµµένη την προσοχή τους στην ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων για τις επόµενες εθνικές εκλογές, όπως έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η Γραµµατεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό τον Τάσο Γαϊτάνη, σε συνεργασία µε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆, Κώστα ∆έρβο, κινείται σε ανάλογο µήκος κύµατος και στο πεδίο των υποψηφιοτήτων σε δήµους και περιφέρειες.

Τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν σε αυτοδιοικητικούς συνδυασµούς θα προέρχονται σε µεγάλο ποσοστό από τη «γαλάζια» Nεολαία, γεγονός που θα βοηθήσει σηµαντικά στη µάχη των εκλογών, όπως σχολιάζουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια του κόµµατος. Στην Αττική, ήδη υπάρχουν τα πρώτα στελέχη -προερχόµενα από την ΟΝΝΕ∆ που θα διεκδικήσουν δηµαρχιακούς θώκους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιώργος Παπαδηµητρίου, στενός συνεργάτης του Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και παλαιότερα του Ανδρέα Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, που ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήµαρχος στο Νέο Ηράκλειο.

Αντίστοιχα, στον ∆ήµο Φιλοθέης-Ψυχικού ακούγεται το όνοµα του δηµοτικού συµβούλου Γιάννη ∆ελακουρίδη, ο οποίος έχει σταθερή παρουσία στην περιοχή.

Στο Χαϊδάρι του Αποστόλη Θεοφίλη και στο Αιγάλεω του Λευτέρη Παπαγεωργίου.

Στην Αττική - Υποψήφιοι δημοτικοί & περιφερειακοί σύμβουλοι

Παράλληλα, υπάρχουν δεκάδες στελέχη της «γαλάζιας» Νεολαίας που θα ριχθούν στη µάχη του σταυρού µέσω των περιφερειακών και των δηµοτικών συνδυασµών. Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Αττικής προορίζονται ο διευθυντής της Οργάνωσης, Νίκος Παπουτσής, για τον Νότιο Τοµέα, ο υπεύθυνος Λεκανοπεδίου, Αγις ∆ήγκας, για τον Βόρειο Τοµέα, ο Νίκος ∆ηµητρόπουλος, πρόεδρος της Α2 Νοµαρχιακής ΟΝΝΕ∆, για τον Κεντρικό Τοµέα, ο επίσης πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ στην Ανατολική Αττική, ∆ηµήτρης Στεργίου, για τον αντίστοιχο τοµέα, ο Γιάννης Σωτηρίου για τον τομέα Δυτικής Αττικής καθώς και ο Παναγιώτης Κουτσογιάννης, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα.

Στους δήµους της Αττικής αναµένεται να προωθηθούν ως υποψήφιοι δηµοτικοί σύµβουλοι η πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ στο 6ο διαµέρισµα της Αθήνας, Τζώρτζια Βαχαρίδη, για τον ∆ήµο της Αθήνας, οι επίσης πρόεδροι των κατά τόπους ΟΝΝΕ∆ Ευθύµης Παπακυριακόπουλος στον Βύρωνα, Σπύρος Κονταλής στου Ζωγράφου, Γιάννης Πήλιουρας στο Παλαιό Φάληρο, ∆ηµήτρης ∆εληασλανίδης στην Καλλιθέα, ∆ηµήτρης Κορµάς στο Χαλάνδρι, Κωνσταντίνος Τρίκκας σε Παπάγου-Χολαργό, Γιώργος Φράγκος στον ∆ήµο Αχαρνών-Θρακοµακεδόνων, , Βασίλης Πέππας στον ∆ήµο Μάνδρας, Βασίλης Στέγγος στον ∆ήµο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Παντελής ∆ιολέτης στον ∆ήµο Σαλαµίνας καθώς και ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οργανώσεων Αττικής Νίκος Παπασωτηρίου, στον δήμο Ασπροπύργου.

Επίσης, για τον ∆ήµο Φιλοθέης Ψυχικού θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Κουτρουµπής, αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ στην περιοχή, καθώς και τα στελέχη της Νεολαίας Κατερίνα Καραβιώτη στη Γλυφάδα και Αντώνης Μοραντζής στον Πειραιά. Στη Γλυφάδα θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του ο προερχόµενος από την ΟΝΝΕ∆, µέλος της Π.Ε. της Ν.∆. και νυν αντιδήµαρχος, Αιµίλιος Βουγιουκλάκης, που έχει επιδείξει ήδη σηµαντικό έργο.

Έντονα «παίζει», επίσης, το όνοµα του Μηνά Χαµπαρτσουµιάν, προέδρου της Β4 Νοµαρχιακής, είτε για υποψήφιος σύµβουλος στην Περιφέρεια είτε για τον ∆ήµο Αµαρουσίου.

Υποψήφιοι Δήμαρχοι 

Για υποψήφιοι δήµαρχοι, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις στελεχών που έχουν ασχοληθεί επί χρόνια µε την ΟΝΝΕ∆, µε ισχυρό έρεισµα στις περιοχές τους. Πρόκειται για το µέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆. και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆ Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυροµµάτη, που, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει τον ∆ήµο Μεσολογγίου.

Για τον περιφερειακό σύµβουλο, πρώην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆, Αργύρη Κοπάνα, ο οποίος «κλειδώνει» για τον ∆ήµο Βόλου,

καθώς και για τον Λευτέρη Αβραµόπουλο για τον ∆ήµο Καλαµπάκας.

Περιφέρειες

Στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, ο πρώην ΟΝΝΕ∆ίτης και πρώτος περιφερειακός σύµβουλος Αιτωλοακαρνανίας της µείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Σύρµος, θα είναι εκ νέου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ µέρους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, θα είναι υποψήφιος ο νεαρός µαθηµατικός και αναπληρωτής Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕ∆, Βαγγέλης Καραµίντζιος.

Στην περιοχή των Τρικάλων, έκπληξη θα είναι ο οικονοµολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστηµίου Πειραιά ∆ηµήτρης Φώτης, έχοντας µεγάλη πορεία σε ∆ΑΠ και ΟΝΝΕ∆. Το όνοµά του «παίζει» είτε για τον δήµο είτε για την περιφέρεια. 

Έντονα επίσης συζητείται το τελευταίο διάστημα η αξιοποίηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και στελέχους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προερχόμενου από την ΑΣΟΕΕ, Κώστα Δημητρόπουλου, στον δήμο της Αθήνας ή στη Μεσσηνία, απ' όπου και κατάγεται.

Επίσης, υποψήφιοι σύµβουλοι θα είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ ∆ωδεκανήσων, Γιάννης Μηνάς, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Κεφαλληνίας, Κική Κακουράτου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Γιάννης Αλεξόπουλος, πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Ηλείας, στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, ο υπεύθυνος της ΟΝΝΕ∆ Πελοποννήσου, Γιάννης Αναστασόπουλος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και το µέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης Χριστίνα Καφετζοπούλου στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόεδροι της ΟΝΝΕ∆ που θα στηριχθούν για δηµοτικοί σύµβουλοι είναι ο Πέτρος Τσακαλίδης στη Φλώρινα, ο Θάνος Σκαλούµπακας στο Ρέθυµνο, ο Θοδωρής Καλοπήτας στη Λιβαδειά, καθώς και το µέλος της Τοπικής Οργάνωσης Κέρκυρας Βασίλης Μπαϊραµόγλου στον δήµο του νησιού.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 21 Απριλίου