Την ώρα που οι κοµµατικές συνιστώσες του Κινήµατος Αλλαγής επιδίδονται σε µάχες παρασκηνίου για την αναλογική µοιρασιά της εξουσίας στα όργανα του νέου φορέα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας µεθοδεύει την αποδυνάµωση του χώρου της Κεντροαριστεράς µέσα από την «πράσινη» κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Απευθύνοντας µάλιστα ο ίδιος προσκλήσεις σε προσωπικότητες που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από την εγχώρια σοσιαλδηµοκρατία και συνάµα έχουν διακριθεί είτε ως δηµιουργικοί παράγοντες της «κοινωνίας των πολιτών» είτε ως επιτυχηµένοι επαγγελµατίες στον τοµέα δραστηριοποίησής τους.

Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει στην επικείµενη εκλογική αναµέτρηση να αναδείξει µια πιο «ευπρόσωπη» εικόνα στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι υπολογίζει πως η συντριπτική πλειονότητα των σηµερινών µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ακριβώς εξασφάλισε τη συµµετοχή της στην εθνική αντιπροσωπία στις προηγούµενες εκλογές µέσα από τη διαδικασία της λίστας, δηλαδή λόγω του νικηφόρου αποτελέσµατος που ο ίδιος κατήγαγε για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σηµαίνει πως έχει και τη δέουσα σοβαρή απήχηση ή τα ουσιαστικά µορφωτικά προσόντα για να δώσει µε επάρκεια και αποτελεσµατικότητα τη µάχη του σταυρού στις επικείµενες κάλπες.

Αυτό σηµαίνει πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει σκοπό να υποκύψει στον ροµαντισµό της «συναισθηµατικής ιδεολογίας», προσφέροντας εκ νέου εγγυήσεις επανεκλογής σε πρόσωπα που προέρχονται από την «απροσάρµοστη» στα ρεαλιστικά δεδοµένα «ρ ιζοσπαστική Αριστερά», αλλά σε «συστηµικούς» παράγοντες του δηµόσιου βίου µε αναφορές στον χώρο της αστικής σοσιαλδηµοκρατίας.

Το σχέδιο «ΠΑΣΟΚοποίησης» των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ το έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός και, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, από το γραφείο του έχει καταρτιστεί µια λίστα µε τα ονόµατα τουλάχιστον 150 ατόµων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, µε τα οποία επικοινωνεί ο ίδιος και ζητάει ευθέως να σκεφθούν το ενδεχόµενο «συµµετοχής» τους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείµενες εθνικές εκλογές.

«ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ»

Η λίστα των προσεγγίσιµων στελεχών κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, µε σκοπό την ανάδειξή τους σε εν δυνάµει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, εκπονήθηκε από το «εκλογικό στρατηγείο» του Μεγάρου Μαξίµου στο πλαίσιο των «αναπτυξιακών συνεδρίων» που διοργανώνει η κυβέρνηση στις περιφέρειες της χώρας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των Παραπολιτικών, ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής έχει έρθει σε επικοινωνία, τηλεφωνώντας µάλιστα ο ίδιος, στα πρόσωπα που θεωρεί πως µε την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια του κόµµατος θα συµβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια µε «προοδευτικό πρόσηµο» και την «κοινωνία όρθια».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός το σχετικό προσκλητήριο συµµετοχής το απευθύνει σε προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς από τον χώρο της δικηγορίας, του εµπορίου και της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τεχνών και των επιστηµών, των µέσων µαζικής ενηµέρωσης και άλλων επαγγελµατικών κλάδων. Ταυτοχρόνως, και µέχρι την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, δροµολογεί την «οργανική µονιµοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ως «αναγνωρισµένου» µέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, έστω και αν αυτό επιτευχθεί επικοινωνιακά µέσα από την προσχηµατική «προσχώρηση» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οµάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Στον επίµαχο σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου, καταλυτικό ρόλο διαδραµατίζουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την «ανθρωπογεωγραφία» της Κεντροαριστεράς και είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που µπορεί να φανούν χρήσιµες στις εθνικές κάλπες. Μεταξύ αυτών, οι δύο υπουργοί Επικρατείας της κυβέρνησης, Α. Φλαµπουράρης και Χ. Βερναρδάκης, καθώς και οι προερχόµενοι από το ΠΑΣΟΚ Χ. Σπίρτζης και Π. Κουρουµπλής.

Στην επιχείρηση «ΠΑΣΟΚοποίησης» των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργό ανάµειξη έχει και ο Α. Κοτσακάς, ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, που σήµερα ως µετέχων πρωταγωνιστικά στον πολιτικό σχεδιασµό της Κουµουνδούρου δίνει µάχη σε όλα τα µέτωπα για να «φέρει» κόσµο από το ΠΑΣΟΚ στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.