Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018. Ηµεροµηνία-ορόσηµο, καθώς, στην περίπτωση που τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράµµατα που έχουν συµφωνηθεί µε τους εταίρους, η χώρα θα βρεθεί εκτός καθεστώτος μνηµονίου. Μεσολάβησαν περίπου 8 χρόνια, ήτοι 3.028 ηµέρες, από τότε που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο μνηµόνιο προκειµένου να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

Είναι βέβαιο πως, αν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραµµα, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίµου θα κάνει τα πάντα προκειµένου να το πουλήσει επικοινωνιακά. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι µόνο «καθαρή» δεν θα είναι η έξοδος, µιας και υπάρχουν πολλαπλές δεσµεύσεις και ασφυκτικά πλαίσια που θα καθορίζουν για πολλά χρόνια την ασκούµενη πολιτική.

Η λήξη, ωστόσο, του τρίτου μνηµονίου ενδεχοµένως να φέρει και άλλη µια λήξη, αυτή του πολυσυζητηµένου γάµου του Αλέξη Τσίπρα µε τον Πάνο Καµµένο. Αµφότεροι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως η συνεργασία τους δεν έχει προγραµµατικό χαρακτήρα, αλλά έγινε στη βάση του κοινού στόχου της απεξάρτησης της χώρας από τα μνηµόνια.

Όσο, λοιπόν, πλησιάζουµε προς το τέλος του «συµφωνητικού», τόσο αυξάνονται τα ερωτήµατα για την επόµενη ηµέρα και πολύ περισσότερο για το πόσο θα αντέξει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ µε τους ΑΝΕΛ. Τις τελευταίες εβδοµάδες έχει καταγραφεί µια σειρά από επεισόδια που καταδεικνύουν πως η σχέση τους έχει κλονιστεί.

Με αποκορύφωµα τα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία κατέδειξαν τη µεγάλη απόκλιση στις θέσεις για το Μακεδονικό και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι ενδεικτικό πως µπροστά στο ενδεχόµενο συµφωνίας µε τη FYROM κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ δήλωναν πως, αν έρθει συµφωνία, όχι απλώς δεν θα την ψηφίσουν, αλλά θα παραδώσουν και τις υπουργικές καρέκλες. Η πραγµατικότητα είναι πως µια σηµαντική µερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαµβάνεται πως έχουν «λερωθεί» από τη συνεργασία µε τον Πάνο Καµµένο. Όπως λένε, δεν είναι µόνο η ακροδεξιά ρητορική του και ο παραληρηµατικός του λόγος, αλλά και οι σκοτεινές πρακτικές του σε µια σειρά από ζητήµατα, µεταξύ αυτών η υπόθεση µε τα βλήµατα από τη Σαουδική Αραβία, οι συνοµιλίες µε τον καταδικασµένο ισοβίτη Γιαννουσάκη κ.λπ.  

«ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ»  

Αυτό που εσχάτως ανησυχεί περισσότερο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι το ενδεχόµενο να οξυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις µε την Τουρκία λόγω και της παρουσίας του κ. Καµµένου στο υπουργείο Άµυνας. Κάπως έτσι, µάλιστα, ερµηνεύτηκε το καπέλωµα Καµµένου µε την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άµυνας.

Είναι, δε, τέτοια η καχυποψία για τον κ. Καµµένο, που σε ευρύτερους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ακόµα και το ενδεχόµενο οι τοποθετήσεις σηµαιών στις βραχονησίδες από τους τρεις νεαρούς να έγιναν µε την προτροπή ή και υπό τις ευλογίες του. Τη σχετική φηµολογία ενίσχυσε και το γεγονός πως, την εποµένη των συζητήσεων αυτών, ο µέχρι τότε σε αφάνεια υπουργός Άµυνας εµφανίστηκε στη Βουλή και δεν κράτησε απλώς χαµηλούς τόνους, αλλά αποδοκίµασε τους τρεις νεαρούς.

Ο άνθρωπος, δηλαδή, που έως πρότινος πουλούσε τσάµπα µαγκιά µε τα θέµατα αυτά, που έλεγε «µολών λαβέ» στους Τούρκους και θεωρούσε προδότες όσους στηλίτευαν περιστατικά σαν και αυτά που έγιναν στους Φούρνους Ικαρίας, φόρεσε τη στολή του υπεύθυνου πολιτικού, προκειµένου να αποκρούσει την έντονη φηµολογία.

Ταυτοχρόνως, όµως, εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η συνεργασία, και στους κόλπους των ΑΝΕΛ αντιλαµβάνονται ότι βρίσκονται στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης, για αυτό και αναζητούν σωσίβια σωτηρίας. Με εξαίρεση, βεβαίως, κάποια στελέχη και βουλευτές που είναι πιθανό να πάρουν µεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινή συναινέσει διαζύγιο, στο οποίο, όµως, θα αναδεικνύονται για ευνόητους λόγους οι ισχυρές διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόµµατα.

Με βάση και τα προαναφερθέντα, αναπτύσσεται µια έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο πως στην πορεία προς τον Αύγουστο θα αυξηθούν τα (τεχνητά) επεισόδια ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κάποιο από αυτά λέγεται πως µπορεί να αποτελέσει και την αφορµή προκειµένου ο κ. Τσίπρας, αν το θελήσει, να οδηγήσει το φθινόπωρο τη χώρα σε εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018