Με μοιρασμένους ρόλους σε μια προσυμφωνημένη σύγκρουση οδηγούνται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι επισπεύδουν τις εξελίξεις ενός «βολικού διαζυγίου».

Οι εξελίξεις στα Σκόπια επισπεύδουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι πια δεν ισχύει η «συμφωνία» του Μαρτίου μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου την στάση τους για το Σκοπιανό.

Το Μαξίμου πιέζεται να ολοκληρώσει την διαδικασία με την Συμφωνία των Πρεσπών κι αυτό είναι κάτι που έχει εξοργίσει τον Πάνο Καμμένο γιατί πια η συμφωνία για ρήξη με χρονικό ορίζονται το Μάρτιο δεν ισχύει. Σε ανύποπτο χρόνο άλλωστε τόσο ο Κοτζιάς, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν νέα ημερομηνία, παρουσιάζοντας τον Ιανουάριο ως τον μήνα των εξελίξεων για το Σκοπιανό στην Ελλάδα.  

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η προσυμφωνημένη ρήξη πρέπει να επισπευτεί γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος βιάστηκε να ρίξει τις «βόμβες» του από την Αμερική. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι εύκολο σε κάποιον να αποδομήσει τον Πάνο Καμμένο, αλλά παράλληλα γνωρίζουν κι ότι η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται από τον ίδιο.

Οι ρόλοι άλλωστε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έχουν μοιραστεί εδώ και καιρό για το προσυμφωνημένο διαζύγιο, με το οποίο ο Πάνος  Καμμένος θα μπορέσει να απευθυνθεί στην εκλογική του βάση και ο Αλέξη Τσίπρας να διευρύνει τις προοδευτικές του συμμαχίες.  

Στα ύψη η ενδοκυβερνητική ένταση

Την ίδια ώρα στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται η ένταση στην συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να πείσει ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν το τέλος αυτής της συνεργασίας, και ούτως ή άλλως είναι αρνητικοί απέναντί του, αλλά ούτε καν και όσους εντός της κυβέρνησης τον υπερασπίζονται.

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται στον απόηχο των αναταράξεων μεταξύ Καμμένου –ΣΥΡΙΖΑ είναι η ευκαιρία της δεύτερης απολογίας που δίνει ο πρωθυπουργός στον Πάνο Καμμένο, μετά και την μυστική συνάντηση που είχαν οι δυό τους, όπως αποκάλυψαν ΤΑ ΝΕΑ, στη Λέσχη Αξιωματικών.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει την «ελεγχόμενη» ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις ο κυβερνητικός του εταίρος ενώπιον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.  

Αντίθετα ο Πάνος Καμμένος με την χθεσινή του απολογία στην ΕΡΤ έβαλε και τον πρωθυπουργό στο κάδρο των όσων υποσχέθηκε στους Αμερικανούς σχετικά με την παραχώρηση βάσεων, αλλά και το plan b για το Σκοπιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ως γνώστης όλων όσων ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος στην Αμερική προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται, όσο το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο.

Ο Πάνος Καμμένος όπως ισχυρίστηκε χθες εμφανίστηκε στην Αμερική ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο λειτούργησε ως κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Αποκάλυψε ότι το plan b που απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, ένοιωσε την ανάγκη να το εκμυστηρευτεί στους Αμερικανούς κι όχι στους Έλληνες πολίτες.