Tα σενάρια των διπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 (εθνικές και αυτοδιοικητικές) ή των τριπλών (ευρωεκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές) τον Μάιο του 2019 εξετάζει η Πειραιώς σε μια προσπάθεια να ακτινογραφήσει τα «σχέδια χάους» που επεξεργάζονται το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου για να πιέσουν τη ΝΔ και να προκαλέσουν σύγχυση ως προς την έκταση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΕΝΠΕΚΕΔΕ. Θεωρεί ότι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα δώσουν τρίτη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα μετά την εξαπάτηση που υπέστησαν. Τον νέο κύκλο συζητήσεων στα νεοδημοκρατικά στελέχη πυροδότησε η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019 και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, όπως συνέβη το 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ωστόσο τοποθετούνται και οι εθνικές εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ ένας λογικός συνειρμός είναι να συμπέσουν λόγω κόστους.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Ένας σοβαρός λόγος, που ανέλυσαν στα «Π» κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση της ήττας του και της εξαιρετικά χαμηλής απήχησής του σε δήμους και περιφέρειες, οπότε θα επιχειρήσει να βάλει εμπόδια στη συστράτευση όλων των δυνάμεων της ΝΔ στον σκοπό της ευρείας εκλογικής επικράτησης της «γαλάζιας» παράταξης.

«Ο υποψήφιος δήμαρχος, περιφερειάρχης, δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος θα τρέχει να μαζέψει ψήφους για τον ίδιο, βάζοντας νερό στο κρασί του για να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις, και όχι για να στηρίξει τον βουλευτή και το κόμμα που θα ακολουθούν σκληρή γραμμή λόγω της πόλωσης που θα προκαλέσει ο Τσίπρας για να κρατήσει ένα υψηλό ποσοστό και να μην έχει σοβαρές εσωκομματικές αμφισβητήσεις», επισημαίνουν σχετικά. Επίσης, δεν αποκλείουν ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανακόψει την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, να στηρίξει ανοιχτά υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ σε δήμους και κοινότητες, αφού ο ίδιος έχει ελάχιστους.  

«ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ»

Υπάρχουν και αντίθετες αναλύσεις. «Το σενάριο των διπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 δεν το αγοράζω. Αν το τολμήσουν, θα πρέπει να τους στείλουμε λουλούδια», φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε μια από τις κλειστές συσκέψεις. Το βασικό επιχείρημα αυτής της άποψης, που υιοθετούν αρκετά στελέχη, είναι ότι η εκλογική εμπειρία έδειξε πως όταν οι ευρωεκλογές προηγούνται των εθνικών και το κυβερνών κόμμα είναι σε πορεία πτώσης, δεν ανακάμπτει με τίποτα.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα προέρχεται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 με διαφορά περίπου 3,5 μονάδων από τη ΝΔ και με 8,5 μονάδες τις εθνικές που έγιναν οκτώ μήνες αργότερα.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν αποκλείει τριπλές εκλογές. Δηλαδή στις 26 Μαΐου του 2019, όταν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, να γίνουν μαζί με τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές. Ένα τέτοιο σενάριο συζητήθηκε στην Πειραιώς. Συνδέεται με την «μπαχαλοποίηση», την οποία συνδέουν με την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξαγγελία Σκουρλέτη ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου δεν προβληματίζει. Στον ΣΥΡΙΖΑ «εύκολα λένε και ξελένε», τονίζουν κομματικές πηγές. «Μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία με μία τροπολογία ακόμη και τον Μάρτιο του 2019». Οι ενστάσεις που υπάρχουν σε αυτό το σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα επιπλέον κόστος αν αναγκαστεί να εφαρμόσει από την 1η/1/2019 τις νέες περικοπές των συντάξεων που ήδη ψήφισε.  

«ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, πάντως, θεωρεί ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ήδη άρχισε. Πολλά κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πριν εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

«Ο Τσίπρας θα "πουλούσε" το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, στον απόηχο της ευρωπαϊκής φιέστας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις 20 Αυγούστου, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, θα υποσχόταν τη 13η σύνταξη και την αύξηση του κατώτατου μισθού και δεν θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου», σχολιάζουν στην Πειραιώς.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται γι' αυτό το σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έχουν τέτοιο σφιχτό εναγκαλισμό με την εξουσία, που θα την κρατήσουν μέχρι τέλους. Γι' αυτό και η Πειραιώς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018