«Η κυβέρνηση ζημιώνει τη χώρα, χρεώνει την κοινωνία. Οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές σε αύξηση, υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ, την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεωκοπία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βουλή, κατά την συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ».  

Υπενθυμίζοντας στο σώμα τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τόνισε ότι «τότε μιλούσατε και εθνικό έγκλημα», σήμερα πουλάτε την ΔΕΗ με ένα νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή σας, ζημιώνοντας τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες. «Ψεύτες και λαϊκιστές τότε, δημαγωγοί τώρα, ανεπαρκείς πάντα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Οδηγήσατε την ΔΕΗ σε μια άνευ προηγούμενου απαξίωση. Υλοποιώνοντας την πολιτική, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, μεγαλώσατε το χρέος της, η δε χρηματιστηριακή της αξία κατακρημνίστηκε. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας για την μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση. Κι αφού καταπολεμήσατε το σχέδιό μας για την μικρή ΔΕΗ, κάνατε το δικό σας σχέδιο. Αναγκάσατε την ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε  προμηθευτές σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχετε σχέδιο για να σωθεί η ΔΕΗ. Συνεχίζεται να λέτε ψέματα».

Διασύνδεση Κυκλάδων  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε επίσης στο σώμα και το έργο για την διασύνδεση Κυκλάδων «το πολεμήσατε. Όμως κόψατε την κορδέλα. Σ’ αυτό είστε καλός να κόβετε κορδέλες, σε έργα που άλλοι πάλεψαν, ενώ εσείς πολεμούσατε».  

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: «Τρία χρόνια σας περίμεναν τα ελληνικά νοικοκυριά και χιλιάδες επαγγελματίες κι όταν επιτέλους ανοίξατε την πλατφόρμα η κατάσταση ήταν θλιβερή. Το πληροφοριακό σύστημα έπεσε. Ούτε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε και δεν κάνατε και τίποτα για να πάρετε και χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ, όπως η Γαλλία.  

Το σχέδιο της ΝΔ για την ενέργεια

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Αν είναι να κάνετε έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις, καλύτερα να μην τις κάνετε καθόλου». Ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο της ΝΔ, για την ενέργεια, παρουσιάζοντας το σχέδιο του κόμματος που βασίζεται σε οκτώ σημεία. «Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να τροφοδοτούμε και την Ευρώπη. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο στη ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ενεργειακός κόμβος, αυτόνομης ενέργειας. Το δικό μας σχέδιο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πλούτου, στις θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα προστατεύει και το περιβάλλον.    

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε για την μείωση χρεώσεων στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, εξάπλωση του φυσικού αερίου, ενεργοποίηση των υφιστάμενων δικτύων, βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα.