Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
m07nqyu859asu1idaoqi
Πολιτική

Δαβάκης: Η κυβέρνηση παραπαίει στην εθνική άμυνα

Με αφορμή την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος,

Η εικόνα μιας κυβερνήσεως που παραπαίει με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τη μελλοντική επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε σήμερα μετά από την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, συμφώνως με σχετική δήλωση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη.

Πιο συγκεκριμένα ο Θ.Δαβάκης δήλωσε τα εξής: «Η εικόνα του κ. Καμμένου στη σημερινή συνέντευξη τύπου είναι ενδεικτική μίας κυβέρνησης που παραπαίει με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τη μελλοντική επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017, ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, μας διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής για τρία πράγματα: Πρώτον, ότι η αναβάθμιση των μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να γίνει τώρα. Δεύτερον, ότι η σχετική δαπάνη θα ενταχθεί ομαλά στον προϋπολογισμό. Τρίτον, ότι η πλήρης αμερικανική πρόταση θα ερχόταν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για μελέτη και συζήτηση.

Σε αντίθεση με αυτές τις διαβεβαιώσεις, από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Καμμένου προκύπτει ότι η κρίσιμη αυτή αναβάθμιση κολλάει στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και να εντάξει τις πληρωμές με ομαλό τρόπο στον προϋπολογισμό. Προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε υπέρμετρα να ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών για το ακριβές περιεχόμενο της αμερικανικής πρότασης».

Αναφορικώς με το θέμα της ενοικιάσεως με τη μέθοδο του leasing των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο πρώην ΥΦΕΘΑ, δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά το θέμα της ενοικίασης φρεγατών FREMM, ο κ. Καμμένος μας είπε σήμερα ότι αγνοούσε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων Τσίπρα – Μακρόν για το θέμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση χαράσσει την πολιτική στον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών και της αμυντικής διπλωματίας».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της επισπεύσεως των ήδη ενεργοποιημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Θ.Δαβάκης, σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος και η κυβέρνηση οφείλουν, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι διανύουμε το τέταρτο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να μας απαντήσουν πόσα από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκαν από τη Βουλή στις 30 Ιουλίου 2014 έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται. Για το θέμα θα καταθέσω ερώτηση στη Βουλή και θα περιμένω από τον κ. Καμμένο σαφείς απαντήσεις».