Ερωτηθείς για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως παρακολουθεί στενά «τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών».

Ο Ντράγκι απαντούσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου ο οποίος ρωτούσε την διοίκηση της ΕΚΤ σχετικά με τα περί «εμπλοκής» στην υπόθεση Novartis.

Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στις εθνικές δικαστικές διαδικασίες και σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και του δικαστικού συστήματος αναφέρει ο κ. Ντράγκι σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι «η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, «το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να απαλλαγούν από το αξίωμα μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για αυτό είναι, ο περί ου ο λόγος διοικητής, να έχει κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας».

Τέλος ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ότι «η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ».