Εν μέσω βαρύτατης κρίσης Ελλάδας -Τουρκίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών  συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρξει κανενός είδους σχετικής ανακοίνωσης ή δήλωσης εκατέρωθεν. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί …είδηση, διότι είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ώρα να κρατήσουν σιγήν ιχθύος και ασυρμάτου για όσα συζήτησαν μεταξύ τους..

Σημειώνεται ότι αυτή η ..μουγκή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έρχεται μετά την τηλεοπτική πρόσκληση Ερντογάν στην Αθήνα  για διμερή διαπραγμάτευση του καθεστώτος κυριαρχίας των ελληνικών νήσων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο , που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες και την επισπεύδουσα αποδοχή της τουρκικής πρότασης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «καλοδεχούμενη».

Στον αντίποδα όμως της μουγκής ελληνο-τουρκικής συνάντησης, μεγάλη έκταση πήρε το θέμα της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία κατά την πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ κ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογο του κ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με αμερικανικές ανώνυμες αναφορές στον τύπο, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τα προβλήματα «δυσλειτουργίας στα νατοϊκά συστήματα» , που θα προκαλέσει η προμήθεια  ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία. Από τις πρώτες αυτές αντιδράσεις είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτων και κατά συνέπεια και ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν ήδη αποδεχθεί την παρουσία ρωσικών πυραύλων στο έδαφος της Τουρκίας , δηλαδή μιας νατοϊκής χώρας.

Η προμήθεια των ρωσικών S- 400 από την Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και ως εκ τούτου υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο για την διευθέτηση σοβαρών και ανοιχτών ζητημάτων.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτή την στιγμή το σύστημα των S-400 δεν μπορεί να συνεργαστεί με το δυτικό σύστημα αεράμυνας ( ραντάρ-βλήματα εδάφους αέρος- αεροσκάφη), επομένως  και αυτής της ίδιας της Τουρκίας, που είναι νατοϊκή χώρα. Αυτά τα προβλήματα «δυσλειτουργικότητας»  βρίσκονται τώρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και όχι το γεγονός αυτό καθ΄ εαυτό της προμήθειας από την Τουρκία των S-400.