Η κατάκτηση µίας έδρας στην επόµενη εθνική αντιπροσωπία είναι το έπαθλο της πολιτικής ασυλίας που προσδοκά η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών της σηµερινής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, το ζήτηµα της ατοµικής επιβίωσης στη µάχη των εθνικών εκλογών αποτελεί κυρίαρχο στόχο για όσους βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη του αποκλεισµού από τη συνέχιση της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

Η εδραίωση του σεναρίου περί εκλογικής πανωλεθρίας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εθνικές κάλπες, που αποτυπώνεται αριθµητικά στο σύνολο των δηµοσκοπήσεων, έχει οδηγήσει την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών να συµπεριφέρονται ως πολιτικοί θεσιθήρες, διερευνώντας τα καταλληλότερα «εκλογικά τοπία» στο «Ελ Ντοράντο» του κοινοβουλευτικού χάρτη.

Η επαλήθευση των στοιχείων από τις σφυγµοµετρήσεις της κοινής γνώµης αναµένεται να διαµορφώσει ένα εξόχως αρνητικό εκλογικό αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο όχι µόνο συλλογικής απόδοσης του κόµµατος, αλλά και ατοµικής αποτυχίας για κορυφαίους υπουργούς, που κινδυνεύουν να µείνουν εκτός κοινοβουλευτικού νυµφώνος.

Αυτή η δυσάρεστη προοπτική έχει µεταβληθεί σε πολιτικό εφιάλτη για όσα µέλη της κυβέρνησης αντιλαµβάνονται πως πλησιάζει το τέλος της «παντοδυναµίας» τους. Και επειδή συνήθως η κυριαρχία της πολιτικής ιδιοτέλειας για λόγους ατοµικού εκλογικού συµφέροντος δεν σηκώνει ιδεολογικούς ροµαντισµούς µε γνώµονα το αφηρηµένο γενικό συµφέρον του κόµµατος, η επικείµενη αναµέτρηση στις κάλπες θα θυµίζει σε πολλές Περιφέρειες της χώρας αρένα αλληλοσπαραγµού.

Σε θέατρο προεκλογικού πολέµου µεταξύ των υπουργών της σηµερινής κυβέρνησης εξελίσσεται η Περιφέρεια Β’ Αθηνών, καθώς µε τα έως τώρα δεδοµένα η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόµµατος την επόµενη ηµέρα των εκλογών θα µειωθεί κατά επτά έως οκτώ έδρες από τις συνολικά δεκαεπτά που εξασφάλισε στην αναµέτρηση του 2015. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών την τελευταία τριετία, οι εννέα έχουν υπουργοποιηθεί (Ε. Τσακαλώτος, Π. Κουρουµπλής, Ν. Παππάς, Γ. Μπαλάφας, Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, Γ. Τσιρώνης, Χ. Σπίρτζης και Ν. Ξυδάκης) και καλούνται να παλέψουν για την επανεκλογή τους με αντίπαλο όχι μόνο την προοπτική ήττας του κόμματος, αλλά έχοντας απέναντί τους και τους υπόλοιπους εν ενεργεία βουλευτές και, το χειρότερο, τη «μετακίνηση» ή επιστροφή στην ίδια περιφέρεια και άλλων κορυφαίων μελών της κυβέρνησης.

Είτε «εξωκοινοβουλευτικών», όπως είναι οι περιπτώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φ. Κουβέλη, ο οποίος παραδοσιακά εκλεγόταν στη Β’ Αθηνών, είτε άλλων, όπως του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θ. Φωτίου, που τον Ιανουάριο του 2015 πολιτεύτηκαν στη Β’ Αθηνών, αλλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τοποθετήθηκαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το πολιτικό του μέλλον με έναν τέτοιο συνωστισμό υποψηφίων και αυτό εν πολλοίς εξηγεί και τις κατά καιρούς κόντρες μεταξύ κορυφαίων υπουργών.

Οπως η αδυσώπητη σύγκρουση του Ν. Παππά με τον Ευ. Τσακαλώτο, παλαιότερα του Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών με τον Γ. Μπαλάφα, του Π. Σκουρλέτη με τον Χ. Σπίρτζη και άλλα «καυτά» δίδυμα, οι αντιπαραθέσεις των οποίων είχαν ως αφετηρία τη Β’ Αθηνών.  

«Απόδραση»

Με βάση τα παραπάνω, κάποιοι προετοιμάζουν τη «μεγάλη απόδραση» από το «σφαγείο» της Β’ Αθηνών, όπως ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, που το τελευταίο εξάμηνο κινείται ως εν δυνάμει πολιτευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, καθώς το πεδίο εκεί είναι πιο ασφαλές. Επίσης, έντονο παρασκήνιο υπάρχει και με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Β’ Αθηνών, Ν. Τόσκα, ο οποίος προέρχεται από την κίνηση «Πράττω» του Ν. Κοτζιά. Πληροφορίες τον φέρουν να εξετάζει το ενδεχόμενο να πολιτευτεί στον Νομό Εβρου, παραχωρώντας τη θέση του στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός Βουλής, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί ήττα στις εθνικές εκλογές, κινδυνεύουν να μείνουν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, εάν δεν αλλάξουν εκλογική περιφέρεια. Οπως στη μονοεδρική της Ζακύνθου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, αλλά και στον Νομό Χανίων, όπου στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μία έδρα. Στον συγκεκριμένο νομό εκλέγονται δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, οι Π. Πολάκης και Γ. Σταθάκης. Ο τελευταίος φέρεται να έχει δεχτεί κρούση από τον Αλ. Τσίπρα να μετακινηθεί στην Α’ Αθήνας προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα σενάριο σκοπιμότητας. Αυτό της μη εκλογής του πρώην υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη.

Ο τελευταίος, εάν δει πως το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα θα μεθοδεύσει τη μη επανεκλογή του στην Α’ Αθηνών, δεν αποκλείεται να ζητήσει να είναι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του, τον Νομό Αρκαδίας. Σημειωτέον πως εκτός Κοινοβουλίου από την Α’ Αθήνας κινδυνεύουν να μείνουν και οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και Χρ. Βερναρδάκης, εάν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά οδυνηρό στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου παραδοσιακά εκλέγονται ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.  

Tο... μπόνους

Από τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι σε εκλογικό «Βατερλώ» για υπουργούς και υφυπουργούς θα μετατραπούν οι εξαεδρικές, πενταεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες, στις οποίες κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Στον Νομό Ηλείας έχει ήδη ξεκινήσει ο «εμφύλιος» στους ΣΥΡΙΖΑίους για το ποιος θα κερδίσει τη μία και μοναδική έδρα.

Στην κυβέρνηση ο νομός εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, όμως με προϋποθέσεις στο παιχνίδι ως πολιτευτής έχει μπει και ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος. Επίσης η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης αποτελούν «ναρκοπέδια» για νυν και πρώην υπουργούς.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης -όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, στην καλύτερη περίπτωση, θα κερδίσει 3 έδρεςσκοπεύουν να πολιτευτούν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Ε. Αχτσιόγλου και Στ. Πιτσιόρλας, υπάρχει κίνδυνος για έναν ενεργεία και δύο πρώην μέλη της κυβέρνησης να μην ξαναδούν τη Βουλή. Ο λόγος για τον υφυπουργό Γ. Αμανατίδη, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον πρώην υφυπουργό Μ. Μπόλαρη. Επίσης, στον Νομό Μεσσηνίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα θα βγάλει στην καλύτερη περίπτωση έναν βουλευτή. Εκεί η μάχη διεξάγεται σε υπουργικό επίπεδο, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018