Την υποβάθμιση της παρατεταμένης τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας, με τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες καταληψης ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιχείρησε ο ΥΠΕΞ, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του, δηλώντας ευθέως ότι «δεν πρέπει κανείς να τις παίρνει στα σοβαρά».

Ο ΥΠΕΞ, κατέβαλε συνειδητή προσπάθεια να «λειάνει» (σς σε βαθμό πλάκας) τις τουρκικές εχθρικές ενέργειες ( Ιμια, Μεγίστη, Υψίστη, Ρω, Εβρο, Ανθρωποφάς και Λήμνο, Μελαδιούς, Χταπόδια κλπ.) , αποδίδοντας τες σε απλο υπερβάλλοντα ζήλο των επιτελών του Τ. Ερντογάν , ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό τον δρόμο διμερούς διαπραγμάτευσης, όπως ακριβώς και συστηματικώς και μετ επιτάσεως ζητά τη Άγκυρα, από τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα .

Αξίζει να σημειωθεί ,σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές , ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας στις Βρυξέλλες , η οποία για την ελληνική πλευρά υπήρξε «καλή» ο κ Τσαβούσογλου επέμεινε στην άμεση έναρξη διμερούς διαλόγου για τον διαμερισμό της εθνικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά νησίδες και βραχονησίδες -και όχι μονον-στο Αιγαίο , επικαλούμενος μάλιστα..τον Αλλάχ για το τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιπροσθέτως , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των Ιμίων , λέγοντας στον συνομιλητή του ότι η ίδια η Άγκυρα επέλεξε να μην βυθίσει την ελληνική ακταιωρό, διότι τότε θα έπρεπε να συλλάβει ναυαγούς Έλληνες στρατιωτικούς που είχαν παραβιάσει την τουρκική κυριαρχία στα Ίμια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην συνέντευξη του , αναφερόμενος επι μακρόν στο επεισόδιο των Ιμίων_ στο οποίο η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή , όπως είπε- το αντιμετώπισε ως περιστατικό .. ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος , αποδίδοντα το « σε δύο αλλαγές που έχουν το ενδιαφέρον τους»

Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ η πρώτη «αλλαγή» είναι η μεταφορά του τουρκικού Λιμενικού στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας , (όπως και της στρατονομίας στον Εβρο) και η δεύτερη, ότι το τουρκικό Λιμενικό στα ΙΜια..το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Δι’ αυτού του τρόπου η Αθήνα αποδέχεται ότι έχει υποβαθμίσει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων στην κρίσιμη και ευαίσθητη αυτή περιοχή ελληνικής κυριαρχίας και την έχει αναθέσει στο, εκ των πραγμάτων, αδύναμο επιχειρησιακώς Λιμενικό Σώμα, χωρίς την παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών., (όπως καταδείχθηκε στο επεισόδιο τουρκικού εμβολισμού του ελληνικού πλοίου). Σε αντίθεση με ην Τουρκία , που και λιμενικά αλλά και πολεμικά σκάφη διαθέτει μονίμως στην περιοχή.

Το σοβαρότερο όμως είναι η σκόπιμη(;) υποτίμηση από ελληνικής πλευράς του γεγονότος ότι τα ΙΜΙΑ, έχουν περάσει πλέον από τουρκικής πλευράς στη δικαιοδοσία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών , Με άλλα λόγια, η Τουρκία θεωρεί πλέον ότι τα Ιμια ανήκουν στην τουρκική κυριαρχία, αρα υπάγονται ως τουρκική διοικητική περιοχή στο υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στην τουρκική επαρχία της Μουγκλάς. Γεγονός αυτό , που χρησιμοποιεί η Άγκυρα όταν θρασύτατα απαντά διεθνώς και επισήμως ότι τα Ιμια ανήκουν στην τουρκική κυριαρχία.

Εν ολίγοις με την μακροσκελέστατη συνέντευξη του ΥΠΕΞ δημιουργείται η εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει παν το δυνατόν για να αφαιρέσει η ίδια από τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία το στοιχείο της έντονης επιθετικότητας και εχθρικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει με σταθερότητα και συνέπεια η Άγκυρα σε βάρος της Αθήνας.