Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στην Ολομέλεια όπου συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία εντός του οποίου περιλαμβάνεται και το άρθρο που επιτρέπει την υιοθεσία και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης. 

Στο βήμα ανέβηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να πείσει κυρίως τους βουλευτές του που αντιδρούν στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Κακώς εστιάσαμε στο συγκεκριμένο άρθρο, τόνισε, σημειώνοντας τις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα να βρουν αγάπη σε οικογένειες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις: αυτών που μισούν το διαφορετικό και αυτών που «αναπαράγει με υποκρισία φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα στον άξονα μιας θρησκείας που είναι δομημένη στην αγάπη στον συνάνθρωπο».

Εμείς που νομοθετούμε είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με ισότητα και όχι βάσει του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και δεν ψηφίζει το επίμαχο άρθρο νομοσχέδιο.

Στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει τους βουλευτές του ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει.