Παρά τη διαφαινόμενη στασιμότητα στο θέμα των Σκοπίων πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και τα μέσα Ιουλίου δεν αποκλείεται να έχει προκύψει μια λύση στο θέμα αυτό. Το επόμενο εικοσαήμερο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την εξεύρεση της λύσης, καθώς μέσα σε αυτές τις ημέρες θα προκύψουν δυο σημαντικά ραντεβού.

Κατ' αρχάς η τριμερής συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να ξεμπλοκάρει το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει ως στόχο να διερευνήσει τα περιθώρια υποχώρησης της πλευράς των Σκοπίων η οποία αυτή την στιγμή εμφανίζεται αδιάλλακτη στο ζήτημα που αφορά το εύρος της ονομασίας, επιμένοντας στην πραγματικότητα στην διπλή ονομασία. Η εικόνα που θα αποκομίσει ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι καθοριστική, ώστε μαζί με τον πρωθυπουργό να προετοιμάσουν το έδαφος για το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ.Βαλκανίων, την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια.

Τόσο η Ελλάδα όσο και τα Σκόπια επιβεβαιώνουν το τετ-α-τετ που θα έχουν οι δυο πρωθυπουργοί στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος μάλιστα σε αυτή την συνάντηση δήλωσε πως «θα συζητήσουμε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών και, γιατί όχι, ίσως να είμαστε και πιο θαρραλέοι στη δημιουργικότητά μας».

Σε ό,τι αφορά πάντως την ελληνική κυβέρνηση το erga omnes παραμένει η «κόκκινη γραμμή». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλγαρία θα προσπαθήσει να πείσει τον σκοπιανό ομόλογό του ότι τώρα είναι η ώρα να κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει το θέμα, καθώς μετά το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και για τις δυο πλευρές δεδομένου ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπαίνουν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί έχει αποκλείσει η ΠΓΔΜ να προλάβει το «ραντεβού» για την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο σημαντική για τη γειτονική χώρα θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα προηγηθεί στις 28-29 Ιουνίου, επίσης στις Βρυξέλλες. Εκεί εάν υπάρχει πρόοδος στο θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ-ΕΕ.

Σήμερα πάντως ξεκινά στο Σούνιο η συνάντηση των χωρών του Βίζενγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) με τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ως παρατηρητές κράτη υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ.