Να σταματήσει να εμπαίζει του πολίτες και να ενημερώσει τον κόσμο για τις περικοπές συντάξεων, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει για τα επόμενα χρόνια, καλεί την κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία καταγγέλλει επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα από τους Έλληνες πολίτες.  

Η κ. Σπυράκη σε ανακοίνωσή της επικαλείται την επιστολή Σεντένο, με βάση την οποία επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μαρίας Σπύρακη:

«Με αυτή την επιστολή ο κ. Μάριο Σεντένο, καταρρίπτει το νέο παραμύθι του Αλέξη Τσίπρα περί καθαρής εξόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο. Η ΝΔ καλεί τον κ. Τσίπρα αντί να εμπαίζει τους πολίτες, να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τα υψηλά πλεονάσματα που έχει ήδη υπογράψει δεσμεύοντας την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.»  

Τι αναφέρει η επιστολή

Σε «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το Μνημόνιο προσανατολίζεται η Επιτροπή, όπως προκύπτει από απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στη Σόφια. Είναι ένα ακόμα μήνυμα από τους δανειστές ότι δεν τίθεται ζήτημα «καθαρής εξόδου» όπως αρέσκεται να δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη του οικονομικού του επιτελείου.   

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο θα υπάρχει αυξημένος αριθμός εποπτικών επισκέψεων από τους εταίρους.  

Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει σε εποπτεία έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων στήριξης που έχει λάβει.   

Στην επιστολή του, ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόταση της Κομισιόν για ενισχυμένη εποπτεία, ενώ επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών αποστολών πριν το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.