Σκληρή κριτική εις βάρος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «σαλαμοποίηση».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία μαθαίνει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό από τα δημοσιεύματα του Τύπου και η κυβέρνηση δεν παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση: «Για να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, προφανώς έχουν συμβεί πράγματα, αλλά εμείς τα μαθαίνουμε από εσάς τους δημοσιογράφους. Δεν έχουμε κατευθείαν πληροφόρηση από την κυβέρνηση, θα δούμε αναλόγως και θα κρίνουμε. Ως προς τις προϋποθέσεις επιτυχούς κατάληξης της διαπραγμάτευσης, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τοποθετηθεί ευθύς εξαρχής. Έχουν θέσει ως κορυφαίο θέμα το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Φαίνεται από αυτά που διαβάζω σήμερα στον Τύπο ότι αυτός ο όρος δεν έχει συμφωνηθεί να εκπληρωθεί ενώ αντίθετα ότι προκρίνεται μια “σαλαμοποίηση” της επίλυσης με απόκτηση πλεονεκτημάτων από την μεριά των Σκοπίων σε πρώτο χρόνο και επίλυση των όποιων διαφορών με την Ελλάδα σε δεύτερο. Αυτό καταρχήν μας δημιουργεί μέγιστη καχυποψία, όμως επειδή δεν πρέπει να είναι κανείς βιαστικός και αρνητικός, περιμένουμε και θα δούμε».

Μάλιστα, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων. «Την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξη των Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ την σχολιάζω απολύτως θετικά. Ο αρχηγός του Κράτους είπε αυτό που έπρεπε να πει και επειδή είναι και νομομαθής, καταλαβαίνει τη σημασία που έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Νέα Δημοκρατία «ιστορικά τοποθετήθηκε και θα τοποθετηθεί κατά το εθνικό συμφέρον, αυτού που κρίνουμε ωφέλιμο για τον τόπο». Συμπλήρωσε δε, ότι για να μην θεωρεί ο οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος ότι τοποθετούμαστε κατά περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αναλυτική τοποθέτηση επί των βάσεων των οποίων εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να ψηφίσουμε».

«Ξαναλέω, να το δούμε, αλλά κριτήριο είναι ένα και μόνο, το εθνικό συμφέρον. Εάν καταφέρει και λυθεί ένα θέμα κάτω από το βάρος της ανάγκης των Σκοπίων να αποκτήσουν καθεστώς συνδεδεμένης χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για εμάς, γιατί πάντα λέω ότι ο μεγάλος αντίπαλος της χώρας είναι στα ανατολικά και όχι στα Σκόπια. Όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε “τρύπες” στις οποίες θα πέσουμε οι ίδιοι αργότερα μέσα», κατέληξε.