Η διατύπωση του ψηφοδέλτιου με το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές την Παρασκευή στην υπόθεση της Novartis αναμένεται να αποτελέσει τη νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική πλειοψηφία στριμωγμένη από τα αδιέξοδα που προκάλεσε η ίδια με τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών περί του μεγαλυτέρου σκανδάλου της μεταπολίτευσης καλείται τώρα να ψηφίσει εναντίον της άσκησης δίωξης των δέκα πολιτικών προσώπων και να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κατάσταση προκειμένου να μη δώσει την εικόνα πως αθωώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.


Η λύση προκειμένου η κυβέρνηση να γλιτώσει τον διασυρμό βρίσκεται στη διατύπωση του ψηφοδελτίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr η πλειοψηφία σκέφτεται να ακολουθήσει μοντέλο Γιάννου Παπαντωνίου και το ψηφοδέλτιο που θα συνταχθεί να μην περιλαμβάνει μόνο "ΝΑΙ", "ΟΧΙ" και "ΠΑΡΩΝ" αλλά στο ΟΧΙ να συμπεριληφθεί σε παρένθεση και αιτολόγηση ενώ στο ίδιο έγγραφο θα περιλαμβάνεται και η πρόταση της επιτροπής για επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη.


Η αντίδραση της αντιπολίτευσης αναμένεται άμεση και σφοδρή. Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για γελοιότητα και απόπειρα εγκλωβισμού της σε μια θέση με την οποία δεν συμφωνεί καθώς ακόμα και όποιος ψηφίσει "ΟΧΙ" θα φανεί ότι το κάνει συμφωνώντας με την κυβερνητική εκδοχή και όχι επειδή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ η αξιωματική αντιπολίτευση θα σκεφτεί πολύ σοβαρά για το αν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της μια τέτοια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση καταφεύγει μόνο και μόνο για να μειώσει το πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα λάβει την τελική απόφαση για τη στάση της το πρωί της παρασκευής πριν από την έναρξη της διαδικασίας ενώ με ιδιαίτερη επιφύλακη αντιμετωπίζει τη διαδικασία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπενθυμίζεται ότι από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση καταγγέλλονατς την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.