Περιµένουµε απαντήσεις» για τις καταγγελίες του Ιωσήφ Λιβανού, τονίζει η ΑνναΜισέλ Ασηµακοπούλου, κατηγορώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι εδώ και 15 ηµέρες δεν έχει πει το παραµικρό για την υπόθεση µε τις σοβαρές καταγγελίες για µίζες. «Οι εκλογές το ταχύτερο είναι µονόδροµος», τονίζει η τοµεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας, επισηµαίνοντας, ωστόσο, ότι Τσίπρας και Καµµένος «θα κάνουν ό,τι µπορούν για να µείνουν στις καρέκλες τους», ενώ αποδίδει στον πανικό το σχέδιο της κυβέρνησης να αλλάξει και πάλι τον εκλογικό νόµο.  

Εχει µπει η χώρα σε άτυπη προεκλογική περίοδο; Πότε εκτιµάτε ότι θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών;  

Αυτό που µπορώ να σας πω µε βεβαιότητα είναι ότι µοναδικός στόχος του κ. Τσίπρα και του κ. Καµµένου παραµένει η νοµή της εξουσίας, σε βάρος κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα. Και οι δύο θα κάνουν ό,τι µπορούν για να µείνουν στις καρέκλες τους. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο στόχος της συµµαχίας τους από την αρχή: άνοδος στην εξουσία και διατήρησή της µε κάθε τρόπο.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει τον λογαριασµό του αχρείαστου τρίτου Μνηµονίου, των δυσβάσταχτων φόρων και των νέων περικοπών συντάξεων. Και ο λογαριασµός µεγαλώνει µέρα µε τη µέρα. Η ζηµιά επεκτείνεται στην παιδεία, στη δηµόσια υγεία, ακόµα και στην εξωτερική πολιτική. Πρέπει να φύγουν. Οι εκλογές το ταχύτερο δυνατόν είναι µονόδροµος.

 «Follow the money», είπε ο Σταµάτης Κριµιζής, «µου ζήτησαν µίζα», κατήγγειλε ο Ιωσήφ Λιβανός. Πώς αντιµετωπίζει η Ν.∆. τα απανωτά σκάνδαλα που φαίνεται να πλήττουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ.;

Ο κ. Παππάς προσπάθησε να χρησιµοποιήσει τον διακεκριµένο επιστήµονα και ακαδηµαϊκό κ. Κριµιζή ως «άλλοθι». Στόχος του ήταν να δηµιουργήσει ακόµα έναν µηχανισµό προσλήψεων «ηµετέρων». Αλλά και να οικειοποιηθεί, µε «γκρίζες» διαδικασίες, κονδύλια για τη διαστηµική πολιτική. Η αντικατάστασή του µε τον κ. Πρωτοπαπά, διευθύνοντα σύµβουλο της HellasSat, εγείρει εύλογα ερωτήµατα περί ασυµβίβαστου και σύγκρουσης συµφερόντων. Οφείλει, λοιπόν, ο υπουργός να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στις σοβαρές αυτές κατηγορίες. Το ότι εδώ και πάνω από δεκαπέντε ηµέρες ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει αντιδράσει στις σοβαρές καταγγελίες του κ. Λιβανού, αν µη τι άλλο, δείχνει το ύφος και το ήθος αυτής της κυβέρνησης. Η θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι πάγια και σαφής: Ολα στο φως. Περιµένουµε απαντήσεις.  

Θα έχουµε καθαρή έξοδο ή σκληρή µεταµνηµονιακή επιτήρηση; Πώς θα µπορεί να «ξεφύγει» η επόµενη κυβέρνηση από αυτήν;

Το σίγουρο είναι ότι θα έχουµε «καθαρή είσοδο» σε καθεστώς αυξηµένης επιτροπείας. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονοµικών. Βάπτισαν την «τρόικα» «θεσµούς» και τώρα βαπτίζουν τη λήξη του προγράµµατος «καθαρή έξοδο». Την αυταπάτη του «Προγράµµατος της Θεσσαλονίκης» ακολούθησε η εξαπάτηση του «Παράλληλου Προγράµµατος». Τώρα ξεπροβάλλει η οφθαλµαπάτη του «Προγράµµατος Μεταµνηµονιακής Παρακολούθησης».

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων µε εθνικό πρόσηµο, µείωση της φορολογίας και προσέλκυση σηµαντικών επενδύσεων. Μόνον έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη για τους πολλούς και θα δηµιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα, πολιτική βούληση, εµπειρία και ικανότητες. Η σηµερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από τα παραπάνω. Ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε µπορούν.

Ποιες είναι οι βασικές τοµές που θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.∆. στη δηµόσια ραδιοτηλεόραση;

Η Νέα ∆ηµοκρατία θα αποκαταστήσει τη δηµόσια ραδιοτηλεόραση στον πραγµατικό, εθνικό της ρόλο. Να γίνει και πάλι αξιόπιστος φορέας ενηµέρωσης για τη χώρα και τους πολίτες της. Η ΕΡΤ έχει µετατραπεί ουσιαστικά και απροκάλυπτα σε όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Επρεπε να έχει την απαραίτητη ανεξαρτησία να καθορίζει το περιεχόµενο των εκποµπών µε µη πολιτικά κριτήρια, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η δηµόσια τηλεόραση οφείλει να είναι ενηµερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό µέσο και όχι µέσο προπαγάνδας. Το ανταποδοτικό τέλος θα µειωθεί στο µισό, όπως ανακοίνωσε ήδη από πέρυσι στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΕΡΤ θα κληθεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισµού, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συµφωνείτε µε την αναδοχή παιδιών από οµόφυλα ζευγάρια;

Η κοινωνία µας δεν είναι αυτή την ώρα διατεθειµένη να αποδεχθεί θεσµικές ανατροπές σε αντιλήψεις που έχουν βαθιές ρίζες στη διαχρονική και παραδοσιακή συγκρότηση της ελληνικής οικογένειας. Οφείλουµε να προτάξουµε το συµφέρον του παιδιού και τη σωστή ψυχική του ανάπτυξη. Με ανησυχούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά.

Το λυπηρό είναι ότι για ακόµα µία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόµενος σε αποδροµή και πανικό, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώµη και να ενισχύσει τη δεξαµενή των ψηφοφόρων του, αδιαφορώντας για το αν παράλληλα τραυµατίζει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Στο ζήτηµα του εκλογικού νόµου είστε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτµησης µεγάλων περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών;

Η συζήτηση γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόµου και την κατάτµηση της Β’ Αθηνών έχει καθαρά ωφελιµιστικό χαρακτήρα. Είναι ακόµα ένα παιχνίδι της κυβέρνησης για να αποφύγει τη σίγουρη συντριβή της στις επερχόµενες εκλογές. Η Νέα ∆ηµοκρατία αρνείται να παίξει αυτό το παιχνίδι.

Μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θεσµοθετήσει εκλογικό νόµο που θα εγγυάται την αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική σταθερότητα. Οι εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για αλλαγή του εκλογικού νόµου δεν εξυπηρετούν το συµφέρον του τόπου. Είναι απλώς κινήσεις πανικού που µαρτυρούν ότι το πολιτικό τους τέλος πλησιάζει.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαΐου 2018