Στο κενό πέφτει η νέα (όψιμη) απόπειρα της κυβέρνσης να ανοίξει -διά της Β' Αθηνών- θέμα εκλογικού νόμου με προφανή σκοπό να μην ισχύσει από τις επόμενες εκλογές το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Η «εξυγιαντική», όπως την χαρακτήρισε ο Πάνος Σκουρλέτης, πρωτοβουλία για σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας δεν βρίσκει έρεισμα, ούτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο πολιορκείται έντονα τον τελευταίο καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 που ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την απλή αναλογική, βρήκε μόλις 179 πρόθυμους να την ψηφίσουν. Χρειαζόταν 200 βουλευτές και ορισμένοι τότε εντός της κυβέρνησης υπολόγιζαν ακόμα και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσέλθει στον διακομματικό διάλογο που κάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εφόσον δεν δεχθεί η κυβέρνηση μια λύση «πακέτο» που να περιλαμβάνει και την ψήφο των απόδημων.

«Καλώς τους κι ας άργησαν» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του. Επισήμανε ότι με καθυστέρηση 36 ωρών ο πρωθυπουργός «έλυσε την αμήχανη σιωπή του χωρίς, ωστόσο, και πάλι να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ -μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας- να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως σε όσους έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης» όπως ανέφερε. «Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα θα του θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή η ΝΔ την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016, ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να την προωθήσει το συντομότερο θεωρώντας την αυτονόητη» τόνισε η ΝΔ. «Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη ΝΔ να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β' Αθήνας, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρότασή της.»

Η ανακοίνωση είχε και υστερόγραφο: «Κακομαθημένα παιδιά δεν είναι εκείνα που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες του εξωτερικού το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου, αλλά εκείνα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια Δημοκρατία οι καρέκλες της εξουσίας δεν είναι μόνιμες και επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τις κρατήσουν λίγο ακόμη».

Από το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να κατατεθεί αντιπρόταση για τον εκλογικό νόμο, χωρίς να αποκλείεται και μπόνους για το πρώτο κόμμα. «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στις προτάσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και τη ψήφο των ομογενών που απέρριπταν» σημείωσαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μετά από ευρεία σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κίνημα Αλλαγής.

 Στη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.