Τις δυνατότητες να επωφεληθεί από τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην περίπτωση που η Ν.Δ δεν καταφέρει στις επόμενες εθνικές εκλογές να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής εξετάζει ο Γ. Παπανδρέου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπό επεξεργασία σχέδιό του για ένα δυναμικό «comeback» στα πολιτικά πράγματα της χώρας περιλαμβάνει ως αφανείς εγγυητές το δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, αν και οι πολιτικές σχέσεις των δύο έχουν προσωρινά «παγώσει».

Καταγραφη_2
Το δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., για να εμποδίσουν τον Κ. Μητσοτάκη να προσφύγει σε επαναληπτικές εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις - πολιτικές «ζαριές»: Ή θα προτείνουν τον Γ. Παπανδρέου ως κοινό υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία, με επίκληση την ανάγκη ενός «προοδευτικού μετώπου διακυβέρνησης», που θα περιλαμβάνει και όσες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με κεντροαριστερό πρόσημο, ή θα πιέσουν τον σημερινό πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ να σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και την αναλογικότητα της ψήφου και να μη υπάρξουν δεύτερες κάλπες, αλλά να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση, όπου και πάλι το όνομα του Γ. Παπανδρέου θα έχει δεσπόζουσα θέση.


Ο τακτικισμός «κρύβει» τα μπερδέματα και σενάριο που δεν μπορούν να γίνουν πράξη


Ειδικά το τελευταίο σενάριο φαντάζει εξαιρετικά ανέφικτο και ανεδαφικό, δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ. ΑΛ. σε «πάγο», ωστόσο σε επίπεδο εντυπώσεων και τακτικισμού μπορεί να εκδηλωθεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝ.ΑΛ., δεδομένου πως μια τέτοια εκδοχή θα κρατήσει ζωντανούς στις ηγεσίες των δύο κομμάτων και τον Αλ. Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά.

Η τελευταία δίνει μάχη για να παραμείνει επικεφαλής του χώρου μέχρι τις εθνικές εκλογές, παρά το γεγονός πως οι «δελφίνοι» του κόμματος ζητούν την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, αποκτούν ενδιαφέρουσα διάσταση και πολιτική σημασία οι πληροφορίες που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις παρασκηνιακές τριγωνικές σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Αλ. Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά και οι οποίες τροφοδοτήθηκαν ποικιλιτρόπως. Από δημοσιεύματα περί προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Γ. Παπανδρέου, μέχρι και από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, που με συνέντευξή του αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., δείχνοντας την προτίμησή του στη Φ. Γεννηματά και στον Γ. Παπανδρέου.

Το σχέδιο, όμως, της πολιτικής αποδυνάμωσης του κ. Μητσοτάκη μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής -ούτως ώστε να μην υπάρξει δεύτερη θητεία στη διακυβέρνηση από μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία-, όπως αυτό μεθοδεύεται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝ.ΑΛ., μπορεί να προβάλλεται ως αναγκαιότητα με τον μανδύα μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης ενός συμμαχικού προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά, ωστόσο η επίτευξή του δεν εδράζεται μόνο σε ιδεολογικές ωσμώσεις και συγκλίσεις.

5120499
Το φλερτ Φώφης - Τσίπρα με... φόντο τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση των δύο αυτών κομμάτων, είτε εν γνώσει των ηγεσιών τους είτε εξ αντανακλάσεως, διευκολύνει την αύξηση της επιδραστικής δύναμης και επιρροής ισχυρών οικονομικών παραγόντων και εκπροσώπων της επιχειρηματικής τάξης της χώρας, που συνήθως «εργαλειοποιούν» τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός νυμφώνος εξουσίας, ώστε να στήσουν ένα ισχυρό αντίπαλο δέος απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το πολιτικό αντίβαρο απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, ώστε να μην είναι απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας στο επίπεδο των κρίσιμων στρατηγικών αποφάσεων και οικονομικών εξελίξεων.


«Δίπορτο» ασφαλείας θέλει ο Παπανδρέου - Και με ΚΙΝ.ΑΛ. και με ΣΥΡΙΖΑ


Ο Γ. Παπανδρέου αναδεικνύεται σε σημείο πολιτικής αναφοράς σε ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι, με την έως τώρα στάση του διαμορφώνει ένα «δίπορτο ασφαλείας» για να μπορεί να «μπαινοβγαίνει» με άνεση και σε Χαριλάου Τρικούπη και σε Κουμουνδούρου. Αλλωστε, δικοί του άνθρωποι πλαισιώνουν τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την τελευταία μεταγραφή του πρώην υφυπουργού του, Σ. Κεδίκογλου, οι «παπανδρεϊκοί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνονται και πληθύνονται.

2186062
Παπανδρέου και Κεδίκογλου θα... βρεθούν ξανά μαζί στο «ίδιο τραπέζι»;