Ενδοκυβερνητικές τριβές πυροδοτεί το μακελειό στη Γάζα, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Κοτζιά για την τακτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το λουτρό αίματος.

Ειδικότερα, τόσο η Αννέτα Καββαδία όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη χαρακτήρισαν δολοφονική την επίθεση του Ισραήλ και "καρφώνοντας" τον υπουργό Εξωτερικών τόνισαν πως δεν ειναι δυνατόν να επικρατούν λογικές Ποντίου Πιλάτου.

Η κυρία Καββαδία κατήγγειλε «δολοφονική επίθεση» του ισραηλινού στρατού και μίλησε για «πραγματική σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, επέκρινε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να την κατονομάσει, τονίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «η καταδίκη δεν μπορεί να είναι με “ναι μεν αλλά” ιδίως από μια χώρα σαν την Ελλάδα».

Σε παρέμβασή της μάλιστα στην Ολομέλεια της Βουλής, η κ. Καββαδία χαρακτήρισε μάλιστα, κυνική την προσπάθεια εξομοίωσης θύτη και θύματος.

Την ίδια στιγμή, την πλήρη αποδοκιμασία της Βουλής για το χθεσινό αιματοκύλισμα διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ψήφισμα με το οποίο καλεί τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδοκίμασε τη σφαγή Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ο Βούτσης

Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε τέτοια αιματηρά γεγονότα, είναι το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος με δήλωσή του αποδοκιμάζει πλήρως τη σφαγή των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα, με τη χρήση άμετρης βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση γελοιογραφίας "WAR S.A. - ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.", στο μετρό Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, μίλησε για ακραίο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως «όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και την υπονομεύουν, προετοιμάζονται και κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις μικρής, μεσαίας, ευρύτερης κλίμακας και αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνονται σεβαστές από όλους, επί της ουσίας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη, τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση των κρατών» τονίζοντας πως «αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε όλα αυτά έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη, είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, όπως συνέβη χθες με την απόφαση για την παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το ΥΠΕΞ και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ανέγνωσε στη Βουλή το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών» τονίζει στο ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «H διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή» προσθέτουν οι βουλευτές.

Σημειώνουν, πάντως, ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης». «Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ» καταλήγουν οι βουλευτές.

Το ψήφισμα ανέγνωσε από το βήμα της Βουλής η κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη. Μάλιστα, η κυρία Βάκη κάλεσε τη Βουλή να υιοθετήσει στο σύνολό της το ψήφισμα καταδίκης του αιματοκυλίσματος στην Παλαιστίνη.

Ποια ήταν η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποτροπιασμό της για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας, ωστόσο, να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.

Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας.

Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».