Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων μίλησε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ελληνική κυβέρνηση  συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα»  «Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της.

Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

 Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικων διαστάσεων γεωπολιτικές  ανακατατάξεις και αβεβαιότητες», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι:  «Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

 Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι  πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.

Ο  υπουργος Εξωτερικών της ΠΔΓΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ πάντως  άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ . Μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση του ζητήματος» και συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τις εξελίξεις παρά μόνο να σας παραπέμψω στη δήλωση Νίμιτς». Υπενθυμίζεται πως η δήλωση αυτή, έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα συναντηθούν την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.    

΄