Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Βίλφριντ Μάρτινς, το πολιτικό ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Με αφορμή την περίσταση, το κέντρο έφτιαξε βίντεο με σημαίνουσες ευρωπαϊκές προσωπικότητες του χώρου -μεταξύ τους, μέλη της σημερινής Επιτροπής και τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ- που αναφέρονται στην συμβολή του κέντρου.

Η δημιουργία του κέντρου ακολουθεί το αναθεωρημένο, το 2007, πλαίσιο λειτουργίας των κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επέτρεψε την λειτουργία πολιτικών ιδρυμάτων που πρόσκεινται στις κομματικές ομάδες και υποστηρίζουν το έργο τους. Το Κέντρο Βίλφριντ Μάρτενς είναι το επίσημο ίδρυμα και think tank του ΕΛΚ, λειτουργώντας ως πλαίσιο των ανάλογων εθνικών κομματικών ιδρυμάτων. 

Το ίδρυμα συμμετέχει στην προετοιμασία προγραμμάτων και πολιτικών θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και, με τις μελέτες του, τις εκδόσεις του και τις διοργανώσεις του συμμετέχει στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού διαλόγου.