Αδυναμία, αλλά και προχειρότητα για άλλη μια φορά δείχνει η κυβέρνηση και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία. Το σπάσιμο της μεγάλης περιφέρεια της Β’ Αθηνών, φαίνεται ότι ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης, με αμιγώς μικροπολιτικά κίνητρα, ενόψει των εκλογών, που η ίδια ωστόσο, δημοσίως τουλάχιστον, δείχνει να… ξορκίζει.

Ο αιφνιδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνοντας την ψήφο των ομογενών  βάζοντας στο ίδιο τραπέζι το συγκεκριμένο ζήτημα με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, έφερε και πάλι την κυβέρνηση σε… αμηχανία. Απροετοίμαστο το Μέγαρο Μαξίμου, «πέταξε» στο τραπέζι το θέμα της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού , χωρίς να γνωρίζει προφανώς ούτε την διαδικασία, ούτε τις προϋποθέσεις. Εμπαίζοντας τους Έλληνες του εξωτερικού, η κυβέρνηση κάνει μια πρόταση με την σκέψη ότι έτσι ίσως κλείσει άρον – άρον το θέμα.

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για τους κομματικούς μηχανισμούς, εκτός από χρόνο, απαιτεί και χρήμα, αλλά και συγκεκριμένες διαδικασίες και προετοιμασίες που πρέπει να προηγηθούν.

Οι κομματικοί μηχανισμοί ωστόσο πρέπει να δράσουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στις χώρες και στις πόλεις όπου βρίσκονται Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως ότι θέλουν να ψηφίσουν. Πολλοί εκτιμούν ωστόσο, ότι η επιστολική ψήφος είναι και μια διαδικασία που από την φύση της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προστατευτεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.  

Με το δεδομένο ότι τα γνωρίζει όλα αυτά το Μαξίμου είναι δεδομένο ότι δεν επιθυμεί, άμεσα τουλάχιστον να δώσει λύσει στο θέμα της ψήφου της ομογένειας.