Σε τροχιά συμφωνίας έχει μπει το θέμα των Σκοπίων, καθώς μετά τις τρεις συναντήσεις που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στην Σόφια αποτυπώθηκε όχι μόνο το καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και η βούληση για λύση.

Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι εάν υπάρξει επόμενη συνάντηση αυτή θα είναι η «συνάντηση συμφωνίας» και θα γίνει στις Πρέσπες, ενώ επεσήμαιναν ότι η συζήτηση πλέον έχει στραφεί στο «πώς θα περάσει ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό του την συνταγματική αλλαγή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο πρωθυπουργοί προχθές το βράδυ από τις 12 μέχρι και τις 3:30 τα ξημερώματα συζητούσαν στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι αποστολές προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό. Πιο συγκεκριμένα αναζητούσαν και διερευνούσαν τα κίνητρα και τα επιχειρήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο Ζόραν Ζάεφ για να κάμψει τις αντιδράσεις που έχει στο εσωτερικό του.

Και αυτό γιατί μέσα από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών φαίνεται πως και επίσημα το «μπαλάκι» έχει περάσει στην πλευρά των Σκοπίων. «Η συζήτηση πλέον έχει στραφεί στο πώς θα περάσει από αυτούς η συνταγματική πλειοψηφία», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες.

Η προενταξιακή πορεία στην ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ είναι τα «όπλα» τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να πείσει τους συμπολίτες του ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζονται και επιπλέον κίνητρα που θα λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» στην ΠΓΔΜ και στην αντιπολίτευση του VMRO, που αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το σημαντικό πάντως είναι, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ότι η πλευρά των Σκοπίων έχει αρχίσει όχι μόνο να συζητά το ελληνικό πλαίσιο σε σχέση με το erga omnes, και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά ότι τώρα αναζητά τρόπους για να το εφαρμόσει.