Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε ξενοδοχείο στη Σόφια. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων.

«Θέλω λύση που να αντέξει στον χρόνο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε ότι το Σαββατοκύριακο θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον συνομιλητή του να γίνει πρώτα δημοψήφισμα στα Σκόπια και να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ με πλειοψηφία 2/3 και στη συνέχεια να κυρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μία χώρα που θα έχει συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Θέλω λύση ριζική, που θα αντέξει στο χρόνο. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και παντού», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο πήχης έχει μπει ψηλά για τη συμφωνία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για την απέναντι πλευρά. Σημειώνουν δε, ότι κομβικό στοιχείο θα αποτελέσει η στάση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση της κυβέρνησης Ζάεφ με τα κόμματα για το ζήτημα της ονομασίας. Κάποιοι επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Ζάεφ να πείσει τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι παράγοντες των Βρυξελλών πιέζουν Αθήνα και Σκόπια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.