Εντονότατες αντιδράσεις τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την αντιπολίτευση προκάλεσε η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ  για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι για αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και ότι με αυτή τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα (πρωτότυπο: има шанси македонскиот јазик да се изучува во Грција), όπως σημειώνει η εφημερίδα Βέτσερ.

Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της διαδικασίας στα Σκόπια για να έρθει η σειρά της Βουλής των Ελλήνων, βάζει οριστικό τέλος στις ψευδαισθήσεις, περί «ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών», μιας συμφωνίας που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά.

Το θέμα, προκάλεσε τριγμούς και εντός ΣΥΡΙΖΑ με εμφύλιο μεταξύ των βουλευτών του. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε από τα Σκόπια... σεβασμό στη συμφωνία.

«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».  

Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία με ανακοίνωσή της τόνισε πως πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνιζε: «Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Με αφορμή δηλώσεις Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»

Σε σκληρή γραμμή ήταν και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά η οποία με ειρωνική διάθεση έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και... «ιστορική συμφωνία».

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, ήρθε στο φως και η κόντρα μεταξύ των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με τον δεύτερο να κάνει οργισμένες ανακοινώσεις και «δείχνει» τον Καραγιαννίδη ως τον συνάδελφό του που ζήτησε την διαγραφή του από το κόμμα.  

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελογιαννάκης με γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή, ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών, και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα, που ο ίδιος ονομάζει «μακεδονική», στην Ελλάδα, και να μιλάει για μειονότητα των μακεδόνων του Αιγαίου. Όπως πιστεύουν οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία κατακτήθηκε το 1913 και μετά έγινε εθνοκάθαρση. Πρόκειται για τη γνωστή Σκοπιανή προπαγάνδα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει να ανακαλέσει άμεσα». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Μιχελογιαννάκη. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε δεύτερη ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου, έκανε λόγο για «ρυπαρογραφήματα» και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης -σύμφωνα πάλι με τον κ. Μιχελογιαννάκη- έκανε γνωστές τις απόψεις του κατά του κ. Μιχελογιαννακη και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να διαγραφεί ο κ. Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Καραγιαννίδη να τους δημοσιοποιήσει το κείμενο της δήλωσής του που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «εσωτερικό θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας». Οταν του είπαν ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του, δημοσιοποιεί τις απόψεις του, ο κ. Καραγιαννίδης απάντησε: «Θα έπρεπε να ντρέπεται».