Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκε, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ονομασία της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στριμωγμένος, μετά και την πρόταση των Σκοπίων για μετονομασία της χώρας του σε «Μακεδονία του Ίλιντεν», και προσπαθεί να πείσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ονομασία.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το Ονοματολογικό. Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή δύο δεκαετιών. Μας βαραίνει η συλλογική συζήτηση. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Εξεύρευση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, αποδεκτής προς όλες τις κατευθύνσεις. Λύση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Είμαι ανοιχτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση».

«Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από τη δική του πλευρά, ο Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε: «Νομίζω ότι είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία. Στα εθνικά μας θέματα απαιτείται συναίνεση για να αντέχουν στο χρόνο».

Αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Ήδη, πάντως, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής δείχνουν ότι αμφότεροι καταψηφίζουν το όνομα που πρότειναν τα Σκόπια καθώς, όπως σημειώνουν, εγείρει αλυτρωτικές τάσεις.

Η ΝΔ ανέφερε στην ανακοίνωσή της την Παρακσευή πως «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση» τόνισε η ΝΔ.

Σε ένα μικρό δωμάτιο ξεπούλησε τη Μακεδονία

Υπενθυμίζεται ότι το ξεπούλημα της Μακεδονίας το αποφάσισαν σε ένα μικρό δωμάτιο στη Σόφια. Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έδωσαν τα χέρια για τον μεγάλο συμβιβασμό στο «Μακεδονικό» (sic) και αποφάσισαν να μοιραστούν το όνομά μας.

Φίλιππος, Αλέξανδρος, Μακεδονία, Ελλάδα – όλα ξεχάστηκαν, όλα πουλήθηκαν. Σε ένα μικρό δωμάτιο…