Για προκλητική αδιαφορία σε σειρά αρκετών ζητημάτων κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόλου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), καταγγέλλοντας -μεταξύ πολλών- ρουσφετολογικές αποσπάσεις, μετατάξεις που αγνοούν την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, απαξιωτική αντιμετώπιση των υπαλλήλων του υπουργείου και άρνηση να συναντηθεί με τα όργανά τους. 

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η ΠΟΣΥΠ αναφέρει ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη συγκρότηση εδώ και 3 μήνες (από την δημοσίευση του νέου Οργανισμού) των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του διοικητικού προσωπικού (ΚΥΣΔΙΠ και ΠΥΣΔΙΠ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπαλλήλους». Αλήθεια, γιατί δεν φρόντισε να συγκροτηθούν και να λειτουργούνκανονικά τα υπηρεσιακά μας συμβούλια,όπως συνέβη μέσα σε 20 μέρες με όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών που συγκροτούνται με δική του απόφαση;

«Η στελέχωση του Υπουργείου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και των εποπτευόμενων φορέων μας, φαίνεται πως ακόμη μία χρονιά,θα γίνει με τις χιλιάδες ρουσφετολογικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών, τη στιγμή που λιμνάζουν εδώ και 3 χρόνια εκατοντάδες αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις» αναφέροευν, λέγοντας πως «οι μόνες μετατάξεις που προχώρησαν στη θητεία του είναι οι μετατάξεις εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια, γεγονός που μαζί με το μονοδιάστατο ενδιαφέρον του,μέχρι στιγμής,για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μας οδήγησε πριν μερικούς μήνες να τον χαρακτηρίσουμε ως Υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Και συνεχίζουν: «Εδώ και μήνες εκκρεμεί στο Γραφείο του αίτημα της ΠΟΣΥΠ για συνάντηση μαζί του, η οποία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της συχνής απουσίας του από το Υπουργείο και του φόρτου εργασίας, όπως μας δηλώνεται. Επίσης "έλαμψε" δια της απουσίας του και από το συνέδριο της ΠΟΣΥΠ στην Αθήνα στις 10 & 11 Μαΐου, καθώς θεώρησε περιττό να ορίσει έστω κάποιον συνεργάτη του ως εκπρόσωπό του, αφού ο ίδιος απουσίαζε σε περιοδεία».

»Την ίδια στιγμή μια σειρά ενεργειών ή παραλείψεών του, καταδεικνύειτην απαξιωτική αντιμετώπιση των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, με την έκδοση του ΦΕΚ για τη μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής (ΦΕΚ867/12-03-2018) μετά το νέο Οργανισμό, ξέχασε να συμπεριλάβει στο δικαίωμα υπογραφής για τις αρμοδιότητές τους, όλους τους διοικητικούς Προϊσταμένους των Περιφερειακών Υπηρεσιών και μέχρι σήμερα δεν διόρθωσε την αβλεψία».

»Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Α/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σης και άλλες διατάξεις», στερεί πάλι το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης της διοίκησης της εκπαίδευσης, γεγονός που μαζί με τον προκλητικό παραγκωνισμό των 4 διοικητικών προϊσταμένωνόσον αφοράστην αναπλήρωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, την οποία αναθέτει στον ένα και μοναδικό εκπαιδευτικό προϊστάμενο τμήματος της Δ/νσης, φανερώνουν την πλήρη απαξίωση του κλάδου μας μέσα στις ίδιες τις υπηρεσίες μας».

»Ταυτόχρονα, από την έκδοση του Οργανισμού εδώ και 3 μήνες και με λανθασμένη πάλι ερμηνεία από τη διοίκηση, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι τοποθετήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στις σχολικές μονάδες σε επίπεδο νομού, χωρίς να διαφαίνεται η άμεση επίλυση του προβλήματος. Κάποτε θα λυθεί και αυτό! Τέλος μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στους εποπτευόμενους φορείς μας, έχουν βαλτώσει και αντιμετωπίζονται με αδιαφορία».

Αναφέροντας η ΠΟΣΥΠ πως «όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμη που αφορούν στη λειτουργία, στη στέγαση,στην ασφάλεια, στην καθαριότητα κ.ά., των υπηρεσιών μας,θα αναδείξουμε στο επόμενο διάστημα, με αναλυτικά στοιχεία, ενημερώνοντας τα κόμματα με υπόμνημα, αλλά και την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με την παρουσία μας στη συζήτηση του προς ψήφιση νομοσχεδίου», η ομοπσονδία καταλήγει πως «κάθε περιθώριο καλής θέλησης, υπομονής και διάθεσης της ΠΟΣΥΠ για διάλογο και συνεννόηση, εξαντλείται» και «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά πλέον τον υπουργό».