Αοριστολογίες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στη δευτερολογία Τσίπρα
O πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά.
Η σημερινή δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή επιβεβαίωσε όσους θέλουν τον αδύναμο -κοινοβουλευτικά- πρωθυπουργό να βρίσκεται σε πλήρη πολιτική σύγχυση. Η πρωθυπουργική τοποθέτηση έμοιαζε περισσότερο με δημόσια απολογία και ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού παρά με πολιτική ομιλία.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε αρχικά στη Φώφη Γεννηματά αναφέροντας πως «κάποιος άλλος που μου στείλε μία επιστολή πριν κάποιες ημέρες, στην οποία επισήμαινε πόσο κρίσιμη είναι η αναθεώρηση του συντάγματος προτού κλείσει η παρούσα θητεία» και συμπλήρωσε πως «γιατί σήμερα ζητάει επιτακτικά εκλογές, λίγες εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα;».
«Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κάλεσε όλα τα προοδευτικά, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε τις «απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».
«Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στις «Παμμακεδονικές Ενώσεις»: «Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται "παμμακεδονικές ενώσεις" ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο».
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννη Μπουτάρη.
«Η Αριστερά σ' αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές κοτζαμάνηδων. Η Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν ποτέ».
Δεν τόλμησε να μιλήσει για το Σκοπιανό…
Ο πρωθυπουργός απέφυγε σκόπιμα να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την αλυτρωτική πρόταση του «Ίλιντεν».
«Είπα, ήδη από τη Σόφια, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για τη συμφωνία. Για εμάς η προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που το αποδέχτηκε. Αυτό δεν το είχατε ξαναδεί, όπως δεν είχατε ξαναδεί και να ασκείται πίεση στην αντιπολίτευση της πΓΔΜ. Η δική μας κυβέρνηση συζητάει όταν διαπραγματεύεται, δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε πίσω από τις συντηρητικές δυνάμεις στην παράταξή σας».
…ασάφειες και για την οικονομία
Ασαφείς υπήρξε και στις δηλώσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς παρουσίασε συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να παρουσιάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20%, στις βελτιωμένες αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου και τις επενδύσεις ύψους 3,6 δις. ευρώ για το 2017 αλλά απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει σε όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.