Στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα αναφέρεται το Reuters σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα με αιχμή την υπόθεση της ΠΓΔΜ, αλλά και την πορεία της οικονομίας. «Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο στην προσπάθεια να λύσει το Σκοπιανό, κάτι που όμως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σε μία προεκλογική χρονιά και με τους πολίτες εξαντλημένους από τις πολιτικές λιτότητάς του» γράφει το Reuters.

Με τις εκλογές σε 15 μήνες, ο πρωθυπουργός έχει ποντάρει στην έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, αναφέρει το πρακτορείο. Και ενώ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε να ανοίξει ένα θέμα που «έκαψε» τους προκατόχους του: την επίλυση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ. Στην ανταπόκριση του Reuters αναφέρεται ως «Μακεδονία».

«Είναι αποφασισμένος να το λύσει» λέει κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, το οποίο υπενθυμίζει τις ογκώδεις διαδηλώσεις για την Μακεδονία που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τον Φεβρουάριο. «Αν το λύσει, θα έχει ένα ατού στα χέρια του: σας έβγαλα από τα μνημόνια και έλυσα τη διαφορά με τα Σκόπια. Αυτό μπορεί να αλλάξει το κλίμα» λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος. Το πρακτορείο αναφέρεται στις πιέσεις για επίλυση της διαφοράς, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

«Είναι ένα ζήτημα που περιλαμβάνει ιστορία και σύμβολα. Ενας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος σε αυτή την περίπτωση» αναφέρει ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος υπογραμμίζει και την άλλη όψη της υπόθεσης: Ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να λύσει το θέμα, αλλά να διχάσει την Αντιπολίτευση, ιδίως τη ΝΔ.