Την πρόβλεψη ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν αλλά αντιθέτως θα συνεχιστούν και μάλιστα με κυμαινόμενη ένταση και μετά από τις τουρκικές εκλογές έκανε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής ο κ. Κουβέλης έκανε εκτενή αναφορά και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης τονίζοντας ωστόσο ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το χρόνο απελευθέρωσής τους:

"Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια για τον χρόνο απελευθέρωσης τους. Η κράτηση έχει ενταχθεί σε μια εθνικιστική, απαράδεκτη πολιτική Ερντογάν εν όψει των εκλογών. Θα συνεχιστούν η κράτηση των δύο και οι προσβλητικές πράξεις που θέλουν να αμφισβητήσουν εθνικά ζητήματα; Η κρίση και η αξιολόγησή μου είναι ότι δεν θα σταματήσει η ένταση με τις τουρκικές εκλογές. Θα συνεχίσει και μετά με κυμαινόμενη ένταση ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Κι αυτό γιατί εκείνο που επιδιώκει και θέλει να εξασφαλίσει είναι ένα πεδίο με δήθεν αμφισβητούμενα ζητήματα για να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ" είπε ο κ. Κουβέλης.

Κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε και την ανησυχία της Αθήνας σε σχέση με τις παρεμβάσεις που μπορεί να δέχεται η τουρκική Δικαιοσύνη. Ο κ. Κουβέλης αντιπαρέβαλε το παράδειγμα των δύο Τούρκων υπηκόων στην Κυλλήνη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά και της αντιμετώπισης από την ελληνική Δικαιοσύνη του του Τούρκου πολίτη ο οποίος πέρασε τα σύνορα στις Καστανίες για να καταδείξει τη διαφορά ελληνικής και τουρκικής Δικαιοσύνης και θύμισε με νόημα τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα μπορούσε να κάνει "βήματα" προς την τουρκική Δικαιοσύνη αν η Ελλάδα έμπαινε στη λογική διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους αξιωματικούς που έτυχαν χορήγηση ασύλου.