Σε νέο αδιέξοδο κατέληξε και ο νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία των Σκοπίων, στη Νέα Υόρκη

Πριν λίγα λεπτά, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επίλυση του σκοπιανού, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο, δίνοντας το σήμα του τέλους των συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί», σημείωσε.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς:

 

Νωρίτερα, πληροφορίες που διέρρευσαν ανέφεραν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών έπεσε το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), από την πλευρά του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι λίγο πριν από τη λήξη του χθεσινού, πρώτου γύρου των συνομιλιών, και είχε μείνει ως «εκκρεμότητα» για σήμερα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία), ενώ ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).