Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται συμφωνία ΝΑΤΟ-Ελλάδας – ΠΓΔΜ , που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπο προϋποθέσεις όμως.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, όλες οι χώρες -μέλη – άρα και η Ελλάδα-θα υπογράψουν Απόφαση (resolution) σύμφωνα με την οποία «η ΠΓΔΜ εντάσσεται στο ΝΑΤΟ ύστερα από την συνολική ( overall) επίλυση του θέματος» ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Δι’ αυτού του τρόπου αναμένεται ..να τετραγωνιστεί ο κύκλος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα μπορεί να υποστηρίξει στην κοινή γνώμη της χώρας της ότι η ΠΓΔΜ- με την υπό συμφωνία νέα ονομασία της- έχει διαβεί αμετάκλητα το κατώφλι της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η οριστική ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα παραμείνει «στο ψυγείο» μέχρις ότου υπάρξει η « συνολική επίλυση» του θέματος, δηλαδή η αποδοχή του erga omnes και ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική και σκοπιανή πλευρά.

Η φόρμουλα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, που προωθείται αυτή την στιγμή στο ΝΑΤΟ, ευνοεί εκ πρώτης όψεως την Αθήνα, διότι το ΝΑΤΟ δείχνει να αποδέχεται ότι υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα προς επίλυση, εκτός της ονοματολογίας, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να υπάρξει « συνολική λύση» και να επισημοποιηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ.

Τα θέματα αυτά, πλην της τελικής ονομασίας, ως γνωστόν έχει θέσει από το 2008 η ελληνική πλευρά, ή οποία επιμένει στην χρήση της τελικής ονομασίας «έναντι όλων» ( erga omnes). Επομένως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει το τελικό και οριστικό περιεχόμενο στο αίτημα της για erga omnes .

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσω αυτές της νατοϊκής διαδικασίας που αποδέχεται , μειώνει τώρα την άσκηση υπερβολικής πίεσης πάνω στην κυβέρνηση των Σκοπίων , η οποία θα έχει χρόνο στη διάθεση της να διευθετήσει- όταν θέλει – τα κρίσιμα θέματα όπως πχ της αλλαγής Συντάγματος κλπ. Και τούτο γιατί ακόμα και αυτή η ..κουτσή απόφαση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν προβλέπεται να έχει χρονικό περιορισμό.

Οι διπλωματικές πληροφορίες επιμένουν ότι το Στεητ Ντηπάρτμεντ, δια του πρώην και νυν Αμερικανού ΥΠΕΞ έχουν επιμείνει στον γ γραμματέα του ΝΑΤΟ κ Στόλτεμπερκ στην θέση ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνηθεί και να ανακοινωθεί τώρα, στη Σύνοδο Κορυφής και η οριστική ένταξη να επέλθει αφού υπάρξει «συνολική λύση» ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Στην περίπτωση επίτευξης συνολικής λύσης η επίσημη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απαιτήσει νέα Σύνοδο Κορυφής , αλλά ομόφωνη γνώμη των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών – μελών της Συμμαχίας, ύστερα από σχετική εντολή των κυβερνήσεων τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η τελική λύση στο θέμα θα δοθεί μετά τις ελληνικές εκλογές , με την αόριστη υπόσχεση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα με την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.