Σε ρυθμό προαπαιτουμένων θα αρχίσει να κινείται ξανά η Βουλή καθώς εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να κατατεθεί και μέχρι τις 14 Ιουνίου να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο προαπαιτουμένων τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου προκειμένου εκεί να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι πρώτες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή με επείγουσα αλλά όχι κατεπείγουσα διαδικασία κάτι που σημαίνει πως ναι μεν οι διαδικασίες θα είναι συνοπτικές και θα εξαντληθούν μέσα σε ένα τετραήμερο αλλά θα διεξαχθούν όλες οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις σε επιτροπές και Ολομέλεια.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι είναι πιθανό Μεσοπρόθεσμο και προαπαιτούμενα να κατατεθούν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι η ψήφιση των μέτρων θα είναι ανέφελη, χωρίς εσωκομματικές γκρίνιες. «Γιατί πότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόβλημα σε ψηφοφορία» είναι η φράση που ακούγεται χαρακτηριστικά από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών.

Αμέσως μετά από την ψήφιση των προαπαιτουμένων το βάρος θα πέσει στο Σκοπιανό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει το ζήτημα να σέρνεται και έτσι πιθανή συμφωνία στο ζήτημα θα σημάνει και άμεση κατάθεσή της στη Βουλή προς έγκριση στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων, στα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση προγραμματίζει να φέρει στη Βουλή και τον "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ" , το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους και περιφερειάρχες.