Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια, με την ΝΔ να ζητεί συνεννόηση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης καταλόγισε στον Γιάννη Δραγασάκη ότι παρουσίασε μια ωραιοποιημένη κατάσταση της Οικονομίας, «η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν επιβεβαιώνεται από την αγορά και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί εκ νέου τη χώρα στα βράχια. Αιτιολογώντας την κριτική του είπε πως αυτή η κυβέρνηση -«κι όχι η προηγούμενη των γερμανοτσολιάδων»- δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ακόμη το 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση γιατί «δυστυχώς» δεν είναι συνεπής στην εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει το ποσό αυτό, αν έως τις 4 Ιουνίου δεν αποδείξει ότι έχει πληρώσει τις ισόποσες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη τις εκκρεμείς δόσεις, με επιτόκιο μικρότερο του 1% και αντιθέτως επιμένει σε μια ρητορική ότι θα βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε με ένα επιτόκιο τετραπλάσιο και πενταπλάσιο, το οποίο ωστόσο υπάρχει φόβος να εκτιναχθεί, αν συνεχιστεί αυτή η ανατάραξη στη γειτονική χώρα και ενδεχομένως και στην Ισπανία, και να είναι δύσκολο να δανειστούμε κι εμείς».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία, εκτίμησε ότι αυτές οδηγούν σε οριστική κατάρρευση άλλον έναν μύθο που επιμελώς η κυβέρνηση προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να περάσει στον ελληνικό λαό: Τον μύθο της περίφημης καθαρής εξόδου και της ασφαλούς πρόσβασης στις αγορές χάρη στην υποτιθέμενη καλή πορεία της οικονομίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης πρόκειται για έναν μύθο που «ξαπλώνει» στο περίφημο «μαξιλάρι», το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, ένα «μαξιλάρι» όμως -προσέθεσε- που χωρίς την πλήρη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές εξαιτίας της νέας αναταραχής στην διεθνή αγορά ομολόγων χάνει την όποια αξία του το λιγότερο το πρώτο εξάμηνο του 2019, εξαιτίας και των σοβαρών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους. «Ένα μαξιλάρι που φτιάχνεται από τα λεφτά των οργανισμών του Δημοσίου, αφαιρώντας την απαραίτητη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία και καταρρακώνοντας το κοινωνικό κράτος» τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη συνεννόησης για το πώς προχωράει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Αιτιολόγησε πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει 300 εκατ. σε νοσοκομεία και Υγεία, έχει μια καθαρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 95 εκατ., δεν έχει πληρώσει 500 εκατ. για δημόσιες δαπάνες, έχει παρακρατήσει 210 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, τις οποίες μετά από απαίτηση της τρόικα θα πρέπει να πληρώσει μέχρι τον Αύγουστο. Ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πλήρωνε τις υποχρεώσεις της με βάση τα έσοδα του Προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει τις οφειλές του κράτους από τις δόσεις του δανείου, αλλά - προσέθεσε - ότι κι αυτό δυστυχώς δεν είναι σε θέση ούτε αυτό να το κάνει.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, να ανασχεδιαστεί η πολιτική στις αγορές ακόμη και από κοινού με τον ESM και να αξιοποιηθούν ακόμη και οι αδιάθετοι πόροι 27,4 εκατ. ευρώ του δανείου που λιμνάζουν.