Στην έκτακτη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, η Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, υπό τη σκεπή της οποίας διοργανώθηκαν τα δύο συλλαλητήρια, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, τόνισε πως ήταν δύο συλλαλητήρια μακριά από πολιτικές αποχωρήσεις.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος, εις βάρος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατηγορώντας τον για εσχάτη προδοσία από τη στιγμή που εκχώρησε το όνομα της «Μακεδονίας» στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, ενώπιον του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Στην τοποθέτησή του ο Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος της Επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, υπογράμμισε πως «με δεδομένο πως τα Σκόπια έχουν παραβίασει τη συμφωνία οδηγούμαστε στην παράδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς». Παράλληλα, τόνισε πως αποτελεί πραξικόπημα η παράδοση ονόματος χωρίς δημοψήφισμα.

Ο κ. Πάτσικας, τόνισε πως διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο σε κάθε μεγάλη πόλη της Μακεδονίας σε 13 πόλεις, αφού όπως λένε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αγνοούν τη φωνή του λαού. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να διεξάγει δημοψήφισμα.

Για τις 6 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε 13 πόλεις της Μακεδονίας (Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Έδεσα κτλ) στις 7 το απόγευμα. «Οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν με ελληνική σημαία» ενώ υπογράμμισε πως ακραίες παρουσίες θα απομακρυνθούν.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως η δίκη του παρουσία υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της αυτοδιοίκησης να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα κορυφαίο ζήτημα όπου δεν έχουν θέση οι συμβιβασμοί.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «θεωρούμε σαφέστατα ότι οι χειρισμοί που μπορεί να υπονομεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα είναι η κόκκινη γραμμή όλων μας».

«Στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια ήταν πρωτόγνωρη η συμμετοχή. Θα ζητήσουμε από τα δημοτικά σύμβουλια, σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει και συντονισμένη απόφαση, ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι κανείς δεν έχει δώσει σε κανέναν λευκή επιταγή να παίξει με αποφάσεις που μπορεί να κρύβουν μειοδοτισμούς ή οτιδήποτε άλλο. Θα ζητήσουμε να υπάρξει με ανοιχτή δυνατότητα πολιτών να βρισκεται εκεί, απόφαση από τα δημοτικά συμβούλια για αυτό το ψήφισμα. Θεωρώ ότι θα υπάρξει λελογισμένη συνείδηση όλων όσοι λαμβάνουν αποφάσεις αλλά θα δώσουμε όπου χρειαστεί όταν χρειαστεί ένα δυναμικό παρών για να καταλάβουν όλοι πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει να παίξουν με το όνομα του, με τα ιερά και τα όσια» τονίστηκε.

Παραλληλα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές Αδριανούπολης.

Ψήφισμα της 6ης Ιουνίου θα αφορά τη μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.