Σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης και με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου για άλωση των δομών της Παιδείας από τους "ημέτερους" ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ άρχισε στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».


Η απόφαση του κ. Γαβρόγλου να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή με διαδικασία εξπρές και μάλιστα εντελώς τροποποιημένο σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία μέσω του εισηγητή της Γιάννη Ανδριανού χαρακτήρισε «απαράδεκτη» της διαδικασία και πρόσθεσε «δυστυχώς μας έχετε συνηθίσει κάθε φορά που έχετε νομοσχέδιο με κομματικές στοχεύσεις και μικροκομματικές επιδιώξεις να ακολουθείτε επείγουσα διαδικασία. Το νομοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση στις 16 Μαρτίου για δέκα ημέρες και είχε 51 άρθρα. Όταν κατατέθηκε στην Βουλή είχε 113 άρθρα. Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και εξαχρειώνει τους θεσμούς . Στα συμβούλια επιλογής νέων στελεχών θα μπουν δικοί σας μετακλητοί. Τέτοιες πρακτικές ούτε στις πιο μαύρες σελίδες. Στοχοποιείτε σχολικούς συμβούλους. Είναι ατόπημα» είπε ο κ. Ανδριανός.


Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία του βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας πως σε πρωινή του συνένετευξη ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος σε δημοσιογράφους είπε «ε! τώρα καταλάβατε. Δεν ελέγχονται ο καθένας εκτός από ορισμένους δημοσιογράφους». Ο κ. Ανδριανός υποστήριξε ότι η επίμαχη φράση κόπηκε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου και κάλεσε τον Υπουργό να δώσει εξηγήσεις. Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι ήταν κάτι που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου του και κόπηκε γιατί δεν έβγαινε νόημα!

Κατά την ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός υποστήριξε ότι ένα τέτοιου εύρους νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στο σύνολο των δομών της εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να έχει συνταχθεί με τόση προχειρότητα και με μόνο στόχο την κομματική άλωση. Ο κ. Ανδριανός άσκησε αυστηρή κριτική τόσο για την "εκδικητική" -όπως τη χαρακτήρισε κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων αλλά και με την κατάργηση της αξιολόγησης . " Είναι ψέμα αυτό που είπατε ότι η αξιολόγηση της Ν.Δ συνδεόταν με απολύσεις . Με τις ρυθμίσεις που φέρνετε οι μετακλητοί οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την αξιολόγηση θα έρθουν τώρα να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς. Η συνέντευξη ανοίγει το παράθυρο για την πριμοδότηση “ημετέρων” είπε στον Υπουργό Κ. Γαβρόγλου ο κ. Ανδριανός.

Επίσης, και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει όλες τις διατάξεις που δεν είχαν βγει σε διαβούλευση καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επι της αρχής. Την εξπρές διαδικασία κατήγγειλε και ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι λέγοντας μεταξύ άλλων «ντροπή για τη Βουλή, ντροπή και για την Παιδεία έτσι όπως έρχεται αυτό το κομβικό για την εκπαίδευση νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι η επείγουσα διαδικασία επιλέχθηκε καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα καθώς την επόμενη θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση.

Για μια ακόμη φορά πάντως οι ΑΝ.ΕΛ προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ο συνήθης ύποπτος Κώστας Κατσίκης αν και δήλωσε σύμφωνος με τη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων ζήτησε από τον Υπουργό να μελετήσεις τις ενστάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλβν και να εξαντλήσει τα περιθώρια βελτιώσεων.