Μια ολιγάριθµη οµάδα αιχµής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποτελείται από στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆., τρέχει «σπριντ» σε όλη την Ελλάδα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόµµατος. Σε αυτήν συµµετέχουν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, οι εξ απορρήτων σύµβουλοί του Γρηγόρης ∆ηµητριάδης και Γιώργος Μυλωνάκης και ο «αρχιτέκτονας» των τελευταίων επιτυχηµένων εσωκοµµατικών εκλογών για προέδρους νοµαρχιακών και δηµοτικών επιτροπών, Θανάσης Νέζης.

Θεωρούνται οι τέσσερις «σωµατοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη σχετική προεργασία στους περισσότερους νοµούς της χώρας, ώστε, εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, η Ν.∆. να είναι έτοιµη µε τα ψηφοδέλτιά της.

«Εχω ικανό τον κ. Τσίπρα να βάλει γραβάτα στη ∆ΕΘ και να προκηρύξει εκλογές λέγοντας ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις που ήδη τις έχει κόψει», δήλωσε την προηγούµενη εβδοµάδα ο πρόεδρος της Ν.∆. «Αρα, για εµένα όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά», πρόσθεσε. Εφόσον η κεντροδεξιά παράταξη βγει πρώτο κόµµα, θα εκλέξει τουλάχιστον τους διπλάσιους βουλευτές. Ετσι, το ενδιαφέρον για τις εκλογικές λίστες είναι τεράστιο. Η προετοιµασία έχει αρχίσει ατύπως εδώ και τουλάχιστον ενάµιση χρόνο. Σηµαντική στην κατεύθυνση αυτή ήταν η συνδροµή του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη.

Η επιτροπή ψηφοδελτίων συγκροτήθηκε το τελευταίο διάστηµα χωρίς ανακοινώσεις. Εχει αυξηµένες αρµοδιότητες, αφού αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο του κόµµατος, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Ο ίδιος, εξάλλου, διαµορφώνει προσωπική άποψη για αρκετούς από τους ενδιαφεροµένους στις περιοδείες που κάνει ανά την επικράτεια.

Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αναµένεται να ενταχθούν και αρκετά από τα περίπου 100 πρόσωπα που προέκυψαν από το Μητρώο Στελεχών, τη λίστα των οποίων έχει ήδη παραδώσει η διευθύντρια ανθρώπινου δυναµικού της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ενθαρρύνει τη µαζική συµµετοχή των γυναικών όχι λόγω ποσόστωσης, αλλά γιατί «τις θέλει να βγαίνουν µπροστά», όπως αναφέρουν στην Πειραιώς. Τα ραντεβού µε τους υποψηφίους είναι αλλεπάλληλα. Γίνονται και ταξίδιααστραπή στην περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό για µυστικές συναντήσεις. Χαρακτηριστικό της εµπιστευτικότητας που διακρίνει τη διαδικασία είναι ότι από τη συγκεκριµένη οµάδα δεν έχει γίνει µέχρι τώρα καµία διαρροή.

Οι κ.κ. Πέτσας, ∆ηµητριάδης, Νέζης και Μυλωνάκης είναι σε άµεση επαφή και µε 3-4 στελέχη της απολύτου εµπιστοσύνης τους ανά εκλογική περιφέρεια, τα οποία και συµβουλεύονται για τις τελικές εισηγήσεις τους.  

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά λαµβάνονται σοβαρά υπόψη. Εχουν αναλυθεί εκτενώς τα εκλογικά ποσοστά της Ν.∆. σε βάθος χρόνου, όπως και οι τάσεις που αφορούν άλλα κόµµατα ανά νοµό. Γι’ αυτό και η ιδεολογική γκάµα των νέων υποψηφίων θα εκτείνεται από την Κεντροαριστερά και το Κέντρο µέχρι τη λεγόµενη σκληρή ∆εξιά. Την ίδια ώρα, τα ανοίγµατα του προέδρου της Ν.∆. στον µεσαίο χώρο είναι συνεχή. Οπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρός και τώρα πέφτει, οι υποψηφιότητες της Ν.∆. επιδιώκεται να έχουν πιο κεντρώο προφίλ. Οσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι της δεν είναι όλοι «φασίστες».

Οπότε µια υποψηφιότητα που έχει απήχηση στον χώρο πέραν της λαϊκής ∆εξιάς, χωρίς να αγγίζει τα άκρα, θα ήταν κινητήρια δύναµη για τον επαναπατρισµό αυτών των ψήφων, όπως εκτιµάται. Τον Σεπτέµβριο του 2015 η Χ.Α., ενώ στην επικράτεια πήρε 6,99%, σε 15 νοµούς είχε ποσοστά υψηλότερα του 8%. Πρόκειται για τη Λακωνία, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ηµαθία, τον Εβρο, την Κορινθία, την Αττική, την Καστοριά, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, τη Μαγνησία, τη Β’ Θεσσαλονίκης, τη Β’ Πειραιά, τη Μεσσηνία και τα ∆ωδεκάνησα. Για το Κιλκίς ήδη κλήθηκε στην Πειραιώς και πήρε το «χρίσµα» να θέσει υποψηφιότητα ο πρώην βουλευτής της Ν.∆. Κ. Κιλτίδης.  

Ξεσκονίζονται τα ποινικά μητρώα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι τα ψηφοδέλτια της Νέας ∆ηµοκρατίας επιθυµεί να ανανεωθούν κατά 60%. Ολοι οι σηµερινοί βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όπως ξεκαθάρισε, αλλά οι περιπτώσεις των πολιτευτών θα εξεταστούν ανά περίπτωση. Προτεραιότητά του είναι να κερδίσει το στοίχηµα της ανανέωσης. Τα καλά βιογραφικά µε επαγγελµατική εµπειρία παίζουν σηµαντικό ρόλο.

Ωστόσο, ξεσκονίζονται τα ποινικά µητρώα και ακραίες δηλώσεις που τυχόν έχουν κάνει οι πιθανοί υποψήφιοι. Στην Πειραιώς αναφέρουν και κάτι άλλο πολύ σηµαντικό. Οτι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει οδηγό τη συµβουλή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «∆εν αφήνουµε τους φίλους µας». Γι’ αυτό και η λίστα των 50 που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας αποτελεί κάτι σαν «Ευαγγέλιο».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου, 2018