Έντονες συζητήσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες εβδοµάδες στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας από τις προνοµιακές -όπως χαρακτηρίζονται στους διαδρόµους του Πενταγώνουµεταθέσεις σε «πολυτελή» πόστα του εξωτερικού αξιωµατικών και υπαξιωµατικών που κατείχαν σηµαντικές θέσεις στο γραφείο του Πάνου Καµµένου. Με ένα κρεσέντο «φωτογραφικών» ρυθµίσεων, ο Π. Καµµένος δείχνει να «τακτοποιεί» εκτός Ελλάδος µια σειρά από δικούς του ανθρώπους, όπως συνηθίζουν να κάνουν µέλη κυβερνήσεων που βρίσκονται σε αποδροµή, γνωρίζοντας πως πλησιάζει η ώρα να αποχαιρετήσουν την υπουργική τους καρέκλα.

Τα «Π» αποκαλύπτουν µερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που αφορούν το τελευταίο διάστηµα και συζητούνται έντονα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τοποθέτησης σε νεοσυσταθείσα θέση στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον του υπασπιστή του από την Πολεµική Αεροπορία, σµηνάρχου(Ι) Χαράλαµπου Νικηφορίδη. Η θέση, η οποία δηµιουργήθηκε για τον υπασπιστή του κ. Καµµένου, περιγράφεται ως βοηθού του αεροπορικού ακολούθου, ο οποίος είναι επίσης σµήναρχος (Ι).

Ο µόνος λόγος για τη σκανδαλώδη αυτή «φωτογραφική» ενέργεια, ιδιαίτερα στις ηµέρες της κρίσης που περνάει η χώρα µας, ήταν -όπως σχολιάζεταιγια να τοποθετηθεί στο εξωτερικό και στη χώρα που τον «εξυπηρετούσε» ο στενός συνεργάτης του υπουργού.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην πρεσβεία µας στην Ουάσινγκτον µόνο από την Πολεµική Αεροπορία υπηρετούν ήδη πέντε ανώτεροι αξιωµατικοί (ένας ιπτάµενος, ένας µηχανικός, δύο εφοδιαστές, ένας οικονοµικός) και η µόνη θέση βοηθού που προβλεπόταν είναι στο γραφείο του ακολούθου άµυνας, µε βαθµό αρχιλοχία.

Επιπροσθέτως, στις ΗΠΑ υπηρετούν και άλλα στελέχη της Πολεµικής Αεροπορίας ως σύνδεσµοι στα προγράµµατα ανάπτυξης και συντήρησης οπλικών συστηµάτων στα αντίστοιχα τεχνικά γραφεία και εργοστάσια.  

ΘΕΣΗ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Ακόµη µεγαλύτερη αντίδραση προκαλεί στο στράτευµα η δηµιουργία θέσης-φάντασµα στις Βρυξέλλες για την τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου του κ. Καµµένου, συνταγµατάρχη Αλέξανδρου Χατζηαλεξανδρή. Συγκεκριµένα, πρόκειται για τη θέση «Συνδέσµου ΥΕΘΑ ΣΑ/ΣΕΒΑΣ (Στρατιωτική Αντιπροσωπία-Στρατιωτική Επιτροπή Βορειοατλαντικού Συµφώνου).

Κι αυτό γιατί η υπηρεσία αυτή είναι εθνική, υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και έχει συνολικά την ευθύνη συντονισµού µε όλους τους φορείς του ΥΠΕΘΑ ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος και οι επιτελείς (επτά στον αριθµό, πέραν του διοικητικού υποστήριξης προσωπικού) που υπηρετούν στο γραφείο του, όπως περιγράφεται στην αποστολή του ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

∆εδοµένου ότι ο κ. Χατζηαλεξανδρής είχε τα µόρια για να τοποθετηθεί σε µία από τις υφιστάµενες προκηρυχθείσες θέσεις του εξωτερικού σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στο Πεντάγωνο συζητείται έντονα ότι προχώρησαν σε δηµιουργία νέας εθνικής θέσης για να αποφύγει ο ενδιαφερόµενος τις εξετάσεις ελέγχου γνώσης που διενεργούν οι οργανισµοί στο νεοαφιχθέν προσωπικό. Ανάλογη ήταν πέρυσι η τοποθέτηση επίσης στο γραφείο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ του επισµηνία (ΕΠ.ΟΠ. Επαγγελµατίας Οπλίτης) Κων. Βρετού. Αφενός µεν οι ΕΠ.ΟΠ. δεν έχουν οργανικές θέσεις στο εξωτερικό και αφετέρου ήταν τελείως «φωτογραφική» η διάταξη για την τοποθέτηση του εν λόγω επισµηνία. Σηµειώνεται ότι ο συγκεκριµένος είχε νυµφευθεί πρόσφατα την ιδιαιτέρα γραµµατέα του κ. Καµµένου, η οποία υπηρετεί ακόµη στο γραφείο του.    

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Τέλος, «φωτογραφικές» µεθοδεύσεις έγιναν φέτος και για την περίπτωση του επισµηναγού (οπλουργού) Ιωάννη Ριτσώνη, ο οποίος τοποθετείται από το γραφείο υπουργού για δεύτερη φορά στην Κύπρο µέσα σε λίγα χρόνια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος το υπουργείο προέβη σε µία πρωτοφανή για τα χρονικά «ανέντιµη» ενέργεια όσον αφορά συνολικά τις µεταθέσεις-µετακινήσεις.

Κάθε χρόνο µε βάση την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, που έχει εκδοθεί τουλάχιστον από το προηγούµενο έτος, µέχρι την 1η Φεβρουαρίου συντάσσονται και εγκρίνονται οι επίσηµες καταστάσεις µοριοδότησης του προσωπικού για την αξιολόγηση και υλοποίηση των επιθυµιών τους προς κάλυψη των υφιστάµενων απαιτήσεων. Φέτος και µετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύνταξης των καταστάσεων, στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Καµµένος υπέγραψε νέα Υπουργική Απόφαση που ουσιαστικά τις ακύρωνε, αφού καθόριζε νέες διαδικασίες µοριοδότησης του προσωπικού από τις µεταθέσεις του 2018.

Με τις ενέργειές του αυτές το υπουργείο δηµιούργησε ένα τεράστιο κοµφούζιο και σοβαρά προβλήµατα σε όλο το προσωπικό των Ε.∆. και στα γραφεία ∆ιοικητικού των Μονάδων, που προσπαθούσαν να τους ενηµερώσουν για το τι ισχύει -εκ των υστέρωνγια τις φετινές µεταθέσεις, ανατρέποντας έτσι όλο τον σχεδιασµό (προσωπικό-οικογενειακό) και την προετοιµασία τους. Αντικειµενικός σκοπός, όπως αποδείχθηκε, ήταν να µετακινηθούν και να εξυπηρετηθούν κατά το δοκούν άτοµα του περιβάλλοντος και του κοµµατικού µηχανισµού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018