Την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αυτή έρχεται με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου έβαλε στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής κριτικής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά χαρακτήρισε ταπεινωτική εξέλιξη της υποθήκης δημόσιας περιουσίας υποστηρίζονατς ότι είναι η ρήτρα αναξιοπιστάις της κυβέρνησης κατά την “ηρωική διαπραγμάτευση.

Προσπαθώντας να αποδομήσει την κυβερνητική θριαμβολογία ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τα επτά κυβερνητικά ψέματα λέγοντας πως το πολυνομοσχέδιο αναδεικνύει τις νέες κυβερνητικές αυταπάτες. Κάνοντας μάλιστα απολογισμό των απωλειών των νοικοκυριών επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ είπε ότι κάθε νοικοκυριό έχασε δυνητικά 8.200 ευρώ ενώ στην πράξη χάθηκαν από μία έως τρεις κύριεςς συντάξεις, μία επικουρική και ένας μισθός.

Αναλυτικά τα επτά κυβερνητικά ψέματα όπως τα περιέγραψε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας:

-Η χώρα οδηγείται σε καθαρή έξοδο. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που ολοκληρώνεται είναι η χρηματοδότηση . Οι μνημονιακές πολιτικές θα επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια όπως φαίνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.Καμία άλλη χώρα δεν ψήφισε πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για έναν αιώνα, έχει αποδεχθεί τον μηχανισμό ενισχυμένης καιόχι μεταπρογραμματικής εποπτείας. Η επιθυμητή καθαρή έξοδος με ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι εφικτή

-Η Οικονομία επιτυγχάνει τους στόχους. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί να φτάσει στο σημείο που ήταν το 2014. Συρρικνώθηκε το εισόδημα κατά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις των πολιτών μειώθηκαν, το ΑΕΠ δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα του 2014. Η κυβέρνηση των φόρων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να φέρει την κανονικότητα

-Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι τα νέα μέτρα του κατ’ουσίαν τετάρτου μνημονίου επαναλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οια σφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, θα περικοπεί το αφορολόγητο όριο, διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Τσακαλώτος που απειλούσε να παραιτηθεί για το αφορολόγητο, έχονατς εθιστεί από τις περικοπές , το μειώνει κι άλλο. Ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει στα 14,5 δις ευρώ. Από τα λεφτά χωρίς Μνημόνιο καταλήξαμε σε Μνημόνιο χωρίς λεφτά

-Η χώρα έχει ήδη μπει σε τροχιά διατηρίσμης και υψηλής ανάπτυξης. Η πραγματικότητα το διαψεύδει. Η κυβέρνηση επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015 και το 2016 και πλέον αναθεωρεί προς τα κάτω . 8.200 ευρώ χάθηκαν δυνητικά από κάθε νοικοκυριό. Πρώτη φορά έχω δει αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς πίνακα. Η κυβέρνηση αδυνατεί να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα η οικονομία να σέρνεται.

-Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα πετύχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ξεχνώντας ότι μέχρι πρόσφατα λέγατε πως το 3,5% δεν βγαίνει. Οι ίδιοι λέγατε ότι το 3,5% σκοτώνει την κοινωνία και πνίγει την κοινωνία, αδιαφορώντας όλοι σας για την αρνητική επίδραση που έχουν στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση σε πλήρη ως συνήθως ασυνέπεια σήμερα έγινε υπερασπιστής των πλεονασμάτων.

-Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Η αλήθεια είναι ότι και εδώ οι επιδόσεις της είναι απογοητευτικές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι σχεδόν αμετάβλητες από το τέλος 2014 ενώ έχουν εκταμιευθεί 5 δισεκατομμύρια. Κι αυτί γιατί από την πίσω πόρτα γεννάτε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.Η κυβέρνηση λόγω ανικανότητας αδυνατεί να αιματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η δημόσια περουσία δεν ενεχυριάζεται. Η αλήθεια είναι ότι τροποποιεί τη σύμβαση ώστε το Ταμείο να εγγυάται αμετάκλητα και άνευ όρων στον ESM την έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων.

Αυτή είναι η ηρωική διαπραγμάτευση. Όταν η κυβέρνηση ως ρήτρα για την αναξιοπιστία της ανέλαβε την υποχρέωση σύστασης του υπερταμείου. Αυτό δεν το έχει αποδεχθεί καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Το υπερταμείο συστάθηκε το 2016 χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη και ενεχyριάζεται μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Η κυβέρνηση βάζει υποθήκη το σπίτι της. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο για τη σημερινή κυβέρνηση