Σφοδρά πυρά εξαπέλυσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είναι απάδεκτη -υπογραμμίζοντας επίσης πως η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου στερεί από την κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία. 

Ο Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε: «Στην Ελλάδα ολόκληρη μιλούν όλοι για μια κάκιστη απαράδεκτη συμφωνία. Δώσαμε και αναγνωρίσαμε στους Σκοπιανούς Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα. Είναι δυνατόν να συζητάμε με αστερίσκους; Παραχωρήσαμε το μείζον και η Ελλάδα πήρε τι;»

Και συνέχισε λέγοντας πως «από ό,τι διαβάζουμε θα μιλάει για το Severna Macedonia οι υπόλοιποι θα την ονομάζουν στα αγγλικά. Η συμφωνία αυτή υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση στη Βουλή. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να
επικυρώσουμε τέτοια συμφωνία».

O Θεόδωρος Καράογλου τόνισε πως «η συμφωνία δεν είναι απλώς κακή είναι εγκληματική. Δίνει το όνομα δίνει τη γλώσσα δίνει την εθνότητα, τι άλλο έμεινε να δώσει;».

«Το «ναι» το δικό μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για ένταξη των Σκοπίων είναι προκαταβολικό και λαμβάνουμε την υπόσχεση ότι θα κινήσουν διαδικασίες μετά από δημοψήφισμα. Κώστας Τζαβάρας Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ» υπογράμμισε.

Ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε πως «πρόκειται για μια κακή συμφωνία η οποία ουσιαστικά δεν προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και είναι αβέβαιη και δύσκολη η εφαρμογή της».

«Πρώτον και σοβαρότερο – γιατί όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που γεννά αυτή η διαπραγμάτευση υπέρ των Σκοπίων θα είναι άμεσα, δηλαδή ουσιαστικά μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας , ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα σταλεί επιστολή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης. Όπου εκεί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπό ‘όρο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν πρέπει να λέγονται σε διαγγέλματα στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε.