Φιέστα διεθνούς βεληνεκούς θέλει να οργανώσει το Μαξίμου στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αναφορικά με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ενώ ενδεχομένως να δώσει το «παρών» και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Σημειώνεται ότι το Μαξίμου θα απευθύνει, κατά πάσα πιθανότητα, πρόσκληση και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Το Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν επιδιώκει να κάνει μία τοπική εκδήλωση στις Πρέσπες αλλά ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ, τα στελέχη του Μαξίμου υπολογίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το τέταρτο μνημόνιο το απόγευμα της Πέμπτης καθώς αυτό θα σήμαινε ρήξη με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει πως η τριήμερη πρόταση δυσπιστίας θα έχει ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Κάτω από τις παρακάτω συνθήκες, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπογραφεί η συμφωννία στις Πρέσπες την Κυριακή –και όχι Σάββατο- με το Μαξίμου να μην αποκλείει την πιθανότητα η πρόταση δυσπιστίας να αφορά μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.