«Αδειάζει» η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τον Έλληνα πρωθυπουργό για το non paper που μοιράστηκε από το Μαξίμου σχετικά με τη συμφωνία στο Σκοπιανό - την ώρα που στα ίδια τα Σκόπια, παρά τους πανηγυρισμούς της εκεί κυβέρνησης, η συμφωνία «μπάζει νερά» με τον πρόεδρο της χώρας να διαμηνύει πως δεν θα την υπογράψει. 

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανέφερε ότι το ελληνικό non paper «είναι ερμηνεία και δεν ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας».

Μεταξύ άλλων διευκρίνισε, σχετικά με την γλώσσα της γείτονος, πως «δεν θα χρησιμοποιηθεί καμία υποσημείωση στον ΟΗΕ. Η συμφωνία έχει ένα άρθρο, το οποίο είναι επιστημονικό γεγονός, πως η "μακεδονική γλώσσα" ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών». 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η βάση της συμφωνίας αφορά τον τρόπο που η Ελλάδα ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται τον όρο "Μακεδονία" και τον τρόπο που τα Σκόπια ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται τον όρο "Μακεδονία"». «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι στη συμφωνία «διατηρείται η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι στη συμφωνία «προβλέπεται μετάφραση της του ονόματος Република Северна Македониjа (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) σε όλες τις γλώσσες, και προβλέπει μεταγραφή στο λατινικό αλφάβητο» (δηλαδή το "Severna"). 

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα μέσα στα Σκόπια επανήλθαν με τον σαφέστερο τρόπο στο διάγγελμα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. 

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπογράψει την ντροπιαστική συμφωνία», λέγοντας πως η απόφασή του είναι οριστική.