Να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έπειτα από τις δηλώσεις Πάνου Καμμένου για το «plan b» στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιχείρησε με χιούμορ και χαμόγελα ο πρωθυπουργός. 

Ειδικότερα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε να διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον συγκυβερνήτη, λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται... Μάικλ».

Μπορεί πάντως ο Αλέξης Τσίπρας να καλύπτει για άλλη μια φορά τον συγκυβερνήτη του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εκρηκτικό

Ορισμένοι τα είπαν έξω από τα δόντια, άλλοι σε πιο ήπιους τόνους, κάποιοι δημοσίως και κάποιοι μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αλλά η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων είναι ότι ο Πάνος Καμμένος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης, εντός και εκτός χώρας.

Κοτζιάς - Παππάς: Οι υπουργοί να μιλούν λιγότερο

Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς έριξαν τα δικά τους βέλη προς την πλευρά Καμμένου αφού με μια φράση του έκαστος έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την πρόταση Καμμένου προς τους Αμερικανούς για αντικατάσταση της συμφωνίας των Πρεσπών με μια νέα, αμυντικής συνεργασίας με την πΓΔΜ.

Στις δηλώσεις του κατά την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς δεν περίμενε να ερωτηθεί. Το είπε μόνος του αυτό που ήθελε: «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».

Τα μαύρα σύννεφα έφτασαν και μέχρι το Πεντάγωνο. Εκεί φάνηκε το πρώτο ρήγμα στην σχέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα με τον Πάνο Καμμένο.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε ότι: «Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε», υπογραμμίζοντας ότι όλα θα κριθούν μέσα στη Βουλή. 

Φιλοκυβερνητικός Τύπος κατά Καμμένου: Βλάπτει τη χώρα

Σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου εξαπολύει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τύπος τόσο για τις προτάσεις του για plan B για Σκόπια και Βαλκάνια όσο και για τις βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη δυσφορία του Μέγαρου Μαξίμου κατά του κυβερνητικού εταίρου για τις χθεσινές του «πρωτοβουλίες».

«Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» έχει ως κεντρικό τίτλο η Εφημερίδα των Συντακτών στο πρωτοσέλιδό της προσθέτοντας ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το Έθνος που σημειώνει ότι «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» ενώ περιγράφει τις αντιδράσεις του Μαξίμου:

«Το Μαξίμου γειώνει τα σχέδια του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό και τη σύμπραξη με την ΠΓΔΜ σε αμυντικό τόξο χωρίς αλλαγή ονομασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε στην Ουάσιγκτον και τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υπήρξε αιφνιδιασμός. Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ επί της ουσίας αμφισβητούν την ακολουθούμενη πολιτική», τονίζεται στην εφημερίδα.

Το κυβερνητικό μέτωπο που δημιουργείται κατά του κυβερνητικού εταίρου  πάντως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στον Πάνο Καμμένο και στους ΑΝΕΛ, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή αν αυτή τη φορά θα παραμείνει πιστός στην τακτική του, κάτι που θα τον οδηγήσει και στην έξοδο.

Ο μονόδρομος στον οποίο έχει μπει η κυβέρνηση, με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως να μαρτυρά και την αντίληψη της δύσκολης κατάστασης από την κυβέρνηση γι’ αυτό και θα επιχειρήσει να προκαλέσει πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζε ο καθένας εθνικές εκλογές. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενοι τα «κοινοβουλευτικά μαθηματικά» να έχουν βγει τελικά στον Αλέξη Τσίπρα και να έχει βρει όσους βουλευτές χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και χωρίς τους ΑΝΕΛ.  

Τέλος, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αδειάζουν μέχρι και οι δικοί του βουλευτές. Ειδικότερα, ο βουλευτής Τέρενς Κουίκ σημείωσε πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» σαν αυτό που περιέγραψε ο Πάνος Καμμένος στους συνομιλητές του στις ΗΠΑ και ότι ποτέ δεν συζητήθηκε εντός ΑΝΕΛ σενάριο για να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, που πιθανώς να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. «Προσωπικά, θέλω να σταθώ με πολλή ευλάβεια στην συμφωνία, ότι μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε, εγώ θα την τιμήσω...», συμπλήρωσε ο κ. Κουίκ.