Άγριος καυγάς μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξέσπασε στη Βουλή. Αφορμή στάθηκαν οι ενστάσεις του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερπλεονάσματα με τον κ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για οικειοθελή επιλογή της κυβέρνησης να στεγνώσει τους φορολογουμένους ώστε μετά να μπορεί να κάνει αναδιανομή. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε εντονότατα και από το έδρανο του Υπουργού άρχισε να διακόπτει τον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν έχει δίκιο. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε .

Ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει διαβάσει το Μνημόνιο και επέμενε να τον διακόπτει με άκομψο τρόπο προκαλώντας την οργή του ομιλητή. Ο διάλογος που ακολούθησε είναι χαρακτηριστικός:


ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : “Θεραπευτικά θα λειτουργήσω αργότερα. Τώρα προτιμώ να παραμείνω στα πολιτικά
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Σηκώνω τα χέρια
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δυστυχώς εκτός από τα χέρια σηκώσατε και τα πόδια. Όχι πολιτική υστερία από του βήματος της Βουλής
Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα. “Δεν υπάρχει στόχος για υπερπλεόνασμα ούτε θα υπάρχει μέρισμα εκ των υστέρων”

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις και για τη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το Σκοπιανό λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα. “Πράγματα που γίνονται δεν μπορούν να ξεγίνουν. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα με τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε μόνη αυτή τη διαπραγμάτευση. Τη δεσμεύει ουσιαστικά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Η κυβέρνηση με τον τακτικισμό της και την προσπάθεια να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων. Ήδη παράγει αποτελέσματα η συμφωνία. Χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα δεν μπορούμε να λύσουμε εθνικά ζητήματα” είπε αρχικά ο κ. Βενιζέλος.


Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θα επιληφθεί εκ των υστέρνω δυστυχώς και μετά από πολλούς μήνες όταν θα έχουν διαμορφωθεί νομικές καταστάσεις που δεν θα μπορούν να ανατραπούν.

“Έχετε συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνετε” είπε και άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση συνδέει την έξοδο από τα Μνημόνιο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής “φωτογραφίζοντας” ανταλλάγματα στο πεδίο της οικονομίας για την επίλυση του Σκοπιανού.