Επίθεση στον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθηγητή της Νομικής Αθηνών και σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του κυβερνητικού εκπροσώπου και σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά. Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος (που είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη) κατηγορεί τον κ. Γεραπετρίτη για άγνοια! 

Αναφερόμενος σε πρόσφατο άρθρο του κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει το απόσπασμα που επισημαίνει ότι «με μόνη την υπογραφή της από την κυβέρνηση (και ανεξαρτήτως της κύρωσής της), η διεθνής συνθήκη δεσμεύει τη χώρα και δημιουργεί ζήτημα διεθνούς ευθύνης σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεσμεύει διεθνώς τη χώρα με την υπογραφή και η Βουλή την καθιστά εσωτερικό δίκαιο με την κύρωση».

Όπως υποστηρίζει ο αδερφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου, «οι προτάσεις αυτές φανερώνουν βαθιά άγνοια της διαδικασίας δέσμευσης κράτους από διεθνή σύμβαση κατά το διεθνές εθιμικό δίκαιο, όπως αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το δίκαιο των διεθνών συνθηκών. Με απλά λόγια, διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η κύρωση αυτή (ratification) είναι διεθνές βήμα, που πραγματοποιείται με την ανταλλαγή ή αποστολή οργάνων κυρώσεως (instruments of ratification), δεν είναι φυσικά η ίδια διαδικασία με την εθνική διαδικασία επικύρωσης από τη Βουλή κατ’ α. 28 παρ. 1 του Συντάγματος, στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής Γεραπετρίτης».

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος δεν σταματά εκεί, αλλά επιτίθεται σκληρά και ανοίκεια στον έμπειρο καθηγητή δημοσίου δικαίου της Νομικής Αθηνών, υποστηρίζοντας πως «η «θεσμική ελαφρότητα» για την οποία ο καθηγητής εγκαλεί την κυβέρνηση είναι μόνο απόρροια της δικής του τεχνικής ελαφρότητας σε ζητήματα διεθνούς δικαίου που καταφανώς δεν γνωρίζει».

Υ.Γ. Στη φωτογραφία που βλέπετε, ο Αντώνης Τζανακόπουλος μιλά με πάθος σε συγκέντρωση υπέρ του "όχι" στο δημοψήφισμα του 2015...